Vilniuje įsikūręs Lenkijos institutas šiemet mini 20 metų jubiliejų. Penkerių metu draugyste ir bendradarbiavimu su šiuo institutu džiaugiasi Vlado Šlaito viešoji biblioteka, praėjusią savaitę pakvietusi ukmergiškius į fotografijų parodą „Europos Sąjungos fondai – nauja erdvė kultūrai“. Smagu, kad per Lietuvą keliaujanti paroda, aplankiusi didžiuosius šalies miestus Vilnių, Kauną ir Panevėžį, atkeliavo į Ukmergę – tai dar kartą parodo gražius tarpusavio ryšius ir mūsų miesto reikšmę.

Ši ekspozicija – jau penktoji, atkeliavusi iš Lenkijos instituto. Ukmergiškiai turėjo progos gerėtis šios šalies gamta, Tatrų kalnų grožiu, iš arčiau susipažinti su žymiojo pianisto, kompozitoriaus Frederiko Šopeno, rašytojo, poeto, literatūros mokslininko Česlovo Milošo gyvenimu ir kūryba. Šį kartą mūsų kaimynai pristato 2007-2013 metais Europos Sąjungos finansuotus projektus, už kurių lėšas – beveik milijardą eurų buvo renovuoti 79 kultūros paveldo objektai: pilys, rūmai, parodų galerijos, filharmonijos, meno mokyklos, kiti pastatai.


Pristatydamas parodą, instituto direktorius, Lenkijos ambasados Lietuvoje patarėjas Marcyn Lapčinski pasakojo, jog šiemet, minint 20-mečio jubiliejų, vyks ypač daug įvairių renginių, skirtų jų šalies literatūrai, muzikai, dailei, madai, kinui, kitoms meno sritims propaguoti, stiprinti abiejų valstybių santykius. Nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio Lietuvoje dirbantis diplomatas prieš dešimtmetį studijavo Vilniaus universitete tarptautinius santykius. Jau tada buvo išmokęs lietuvių kalbą, tačiau sugrįžęs į namus ir neturėdamas jokios progos kalbėti lietuviškai, šią kalbą paprasčiausiai užmiršo. Bet vakaro Ukmergėje metu ponas Marcyn kalbėjo gražiai lietuviškai, o jei ir pritrūkdavo kokio žodžio, jam padėdavo kolega Andrius Kerulis, dirbantis institute projektų koordinatoriumi.

Susitikime dalyvavusi rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova papasakojo apie daugelį metų trunkančią draugystę su Lenkijos miestu Tarnowo Podgorne,  bendrus bičiulių projektus ir ateities ketinimus. Buvo kalbėta apie Vaitkuškio dvaro savininkų Kosakovskių atminimo įamžinimą, grafo artimųjų viešnagę praėjusiais metais Ukmergėje, bendradarbiavimo perspektyvas su Lenkijos institutu.

Svečiai padovanojo Viešosios bibliotekos skaitytojams pluoštelį leidinių apie savo šalį, Česlovą Milošą ir kitus kūrėjus.

Renginio dalyviams koncertavo  Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus akordeonistas, tarptautinių konkursų laureatas, Lukas Petrovas (vadovas mokytojas - ekspertas Valentinas Pliskus).

Melanijos Širvienės, Andriaus Kerulio ir Romo Petro Šaulio nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau