Ukmergės kultūros centro Katino Murklio lėlių teatras, rudenį pristatęs naują spektaklį „Buvo, buvo, kaip nebuvo“, per šiuos metus aktyviai gastroliavo, o baigiantis sezonui, gegužės 5 d., dalyvavo lėlių teatrų atrankoje „Molinukas“. Pagal lietuvių liaudies pasakas sukurtas spektaklis, pasakojantis apie žmogaus ir velnio santykius, komisijos įvertintas pačiais aukščiausiais balais ir pripažintas vienu iš geriausių mėgėjų pastatymų.

Mėgėjų lėlių teatrų atranka „Molinukas“ vyksta kas dveji metai. Kolektyvai pirmiausia dalyvauja regioninėse atrankose, o paskui – respublikinėje šventėje, kuri tradiciškai rengiama Panevėžyje, Vežimo lėlių teatre. Šventėje pasirodo komisijos atrinkti geriausi spektakliai. Šiemet tarp aštuonių geriausių buvo ir Katino Murklio teatro pasaka „Buvo, buvo, kaip nebuvo“, surinkusi 95 balus. Tai pats aukščiausias įvertinimas suaugusiųjų lėlių teatrų kolektyvų kategorijoje. Ukmergiškių paruoštas spektaklis turtingas posakiais, patarlėmis, priežodžiais, kupinas humoro ir liaudiškos išminties. Jame daugybė linksmų ir pamokančių situacijų, kuriose velnio ir žmogaus susidūrimas kiekvieną kartą baigiasi velnio pralaimėjimu. Į spektaklio kūrimą įtraukiama ir publika, klausimais žadinamas mažųjų žiūrovų smalsumas. Po vaidinimo galima apžiūrėti lėles, paliesti jas, sužinoti, kas iš ko pagaminta, pabandyti patiems valdyti bei įgarsinti personažus, įsitikinti, ar velnių paliktoje skrynioje tikrai yra pinigų.

Minint Kultūros dieną Ukmergėje, spektaklio režisierė Natalija Kovarskienė apdovanota geriausio kūrybinio projekto autoriaus nominacija - spektaklis „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros tarybos išrinktas sėkmingiausiu 2015 metų kūrybiniu projektu.

Spektaklio premjera įvyko praėjusią vasarą, pirmajame lėlininkų sąskrydyje, Bajoruose, Rokiškio rajone. Nuo rudens iki pavasario teatras vaidino ne tik Ukmergės rajono, bet ir visos šalies mažiesiems žiūrovams. Apkeliavo daugybę Lietuvos miestų ir miestelių, lankėsi darželiuose, mokyklose ir kultūros centruose. Spektaklį matė daugiau nei tūkstantis vaikų. Žinoma, pirmieji naujo kūrinio vertintojai buvo ukmergiškiai – Senamiesčio, Dukstynos pagrindinių mokyklų moksleiviai. Vėliau spektaklį išvydo ir rajono lopšelių-darželių „Nykštukas“, Šilelis“, „Eglutė“, darželio-mokyklos „Varpelis“ auklėtiniai, Meno mokyklos Dailės skyriaus mokiniai bei kitų rajono ugdymo įstaigų vaikai.

Nuo rudens iki Naujųjų teatras pabuvo Pasvalyje, Kupiškyje, Paįstryje (Panevėžio rajone), Žiežmariuose (Kaišiadorių rajone), Josvainiuose (Kėdainių rajone), Upnikuose (Jonavos rajone), Joniškyje, Žagarėje. Po Naujųjų lankytasi Ignalinoje, Anykščiuose, Rokiškyje, Garliavoje (Kauno rajone), Panevėžyje. Taip pat vaidinta mūsų rajone – Antakalnyje, Taujėnuose ir Želvoje, Dainavoje, Valuose. Dalyvauta festivaliuose: vaikų ir jaunimo teatrų šventėje „Vaivorykštė“ Jurbarke ir teatrų šventėje „Jausmų sala“ Birštone. Spektaklis per sezoną parodytas 34 kartus – beveik po spektaklį kas savaitę. Mažam teatrui – tai labai daug. Pasitaikydavo, kai vaidinti tekdavo kelis kartus per savaitę.

Sezonas baigtas pasirodymu Birštone neatsitiktinai. Senasis Lietuvos kurortas yra spektaklio „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ lėlių gimtinė. Šio miesto kultūros centre dirbantis režisierius, lėlininkas Rimantas Jacunskas su meile pagamino lėles ir išleido jas į gyvenimą, atiduodamas į Katino Murklio teatro aktorių rankas. Lėlių bei scenografijos autorius sako, kad visi jo šiam spektakliui sukurti personažai – tiek velniukai, tiek diedukas su bobute – turi prototipus gyvenime.

Lėlės jau suguldytos į skrynią ir per vasarą ilsėsis. Kai kurios bus restauruojamos ir atnaujinamos. Juk per šitiek vaidinimų būta visko – tai velniukas nosį prasiskėlė, tai diedukas kaktą nusibalnojo...

Kas neturėjo progos pamatyti smagios pasakos „Buvo, buvo, kaip nebuvo“, tenenusimena. Katino Murklio teatras kitą rudenį žada sugrįžti su tuo pačiu spektakliu, tad juo pasidžiaugti dar bus galimybių.

Tačiau teatro režisierė N. Kovarskienė jau renka medžiagą naujam pastatymui. Būsimo kūrinio idėjos kirba ir aktorių galvose. Katino Murklio teatre vaidina pati režisierė ir dar dvi aktorės – Rasa Graužinienė ir Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė. Garso operatorė ir šviesų dailininkė – Gražvyda Tušienė.

Iki pasakos gyvenimo scenoje – ilgas kelias, tad naujo vaidinimo dar teks palūkėti. Vis dėlto Katino Murklio teatras per vasarą neatostogaus, o ukmergiškiai neliks be spektaklių. Liepos pirmąjį savaitgalį, 2-3 dienomis, teatras kviečia apsilankyti Vepriuose – mažojoje 2016 metų kultūros sostinėje, kur įsikurs antrasis respublikinis lėlininkų sąskrydis. Aštuoni mėgėjų lėlių teatrų kolektyvai sąskrydžio metu dalinsis patirtimi, o ukmergiškius džiugins pačiais geriausiais spektakliais. Pačiais geriausiais, nes sąskrydyje dalyvauja tik rinktiniai lėlių teatrai, už savo darbus apdovanoti „Aukso paukštėmis“.

Arvydo Pėšinos nuotraukos.

Šaltinis: www.gzeme.lt

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau