Miestas gimtadienį pradėjo švęsti dar penktadienį. Sportines varžybas, poezijos skaitymus mieste ir Vepriuose vainikavo muzikos ir kino vakaras prie piliakalnio.

Vakaras prasidėjo svečių iš Švedijos pasirodymais. Gausiai susirinkusiems žiūrovams koncertavo „The Acoustic Three“ ir „Trio Torn“. Šias dvi grupes žiūrovai plojimais pasitiko ir kitą dieną pagrindinėje scenoje.

Po švedų pasirodymo žiūrovai galėjo persikelti į praeitį – jiems buvo pristatyti  nebylūs kino filmai ir juos įgarsinantys Lietuvos džiazo atlikėjai - „Infiltrators trio“. Šį kartą ukmergiškiams buvo siūlyta pažiūrėti linksmų ištraukų iš senųjų kino juostų su Čarliu Čaplinu. Dar prieš pradedant rodyti filmus ukmergiškiai piliakalnio šlaitus papuošė degančiomis žvakelėmis.






Pirmą kartą buvo įteikti Mero padėkos ženklai. Šis apdovanojimas skirtas pagerbti ir padėkoti savivaldybei nusipelniusiems, ją garsinantiems asmenims valstybinių švenčių, atmintinų dienų, profesinių švenčių bei Ukmergės rajonui reikšmingų sukakčių ar įvykių proga.

Pirmieji Mero padėkos ženklai įteikti: Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkui Rimvydui Lukošiui - už profesinės veiklos pasiekimus, visuomeninės organizacijos „SOS - Vepriuose“ vadovui Romui Petrui Šauliui - už pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą Ukmergės krašte, Vokietijos Bad Langensalza miesto mero padėjėjui-vicemerui Volkeriui Piohleriui - už asmeninį indėlį, puoselėjant ir plėtojant miestų partnerių ryšius 25 metų Ukmergės ir Bad Langensalza miestų bendradarbiavimo sukakties proga, Ukrainos Podolės Kameneco miesto savivaldybei už tarptautinių ryšių puoselėjimą ir plėtrą 25 metų Ukmergės ir Podolės Kameneco miestų bendradarbiavimo sukakties proga.

Miesto šventės metu iškilmingo Ukmergės rajono tarybos posėdžio metu paskelbtas jau šeštasis Ukmergės rajono Garbės pilietis. Už nuoseklų rūpestį, pastangas bei darbą savo krašto labui ši nominacija suteikta buvusiam ilgamečiam Lietuvos Respublikos Seimo nariui, ekonomikos mokslų daktarui – Juliui Veselkai. Anapilin išėjusio Seimo nario J.Veselkos kandidatūrą pasiūlė piliečių grupė - Audra Uselienė, Algirdas Kopūstas bei Mindaugas Tamošiūnas. Šis rajono tarybos sprendimas, Garbės piliečio ženklas ir gėlės buvo įteiktos J.Veselkos dukrai Daliai Vinklerei, kuri pasirašė Garbės piliečių knygoje, padėkojo rajono tarybai už sprendimą.

Aikštėje priešais Kultūros centrą vyko vaikystės šventė „Svajonių salos“. Vaikai žiūrėjo įvairius pasirodymus, patys galėjo dalyvauti įvairiuose akcijose. Jos metu vaikai, gimusieji per metus nuo praėjusio miesto šventės iki šios, pirmą kartą buvo pagerbti. Savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, per metus rajone gimė 285 vaikai - 162 berniukai ir 123 mergaitės. Į šventę, tėvelių atvežti ar atnešti, atvyko 150 tokių vaikų. Jiems buvo įteikti specialūs „Ukmergiškio liudijimai“ bei marškinėliai su užrašu „Aš – naujasis Ukmergės pilietis“, taip pat knyga - albumas „Mūsų vaikas“ bei Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorės Angelės Andrikonienės paruoštą dovanėlę – po mažą kepalėlį Ukmergėje iškeptos duonos.






Šventės „vinimi“ tapo eitynės. Jau gerokai prieš šventę besiregistruojantys būsimi eitynių dalyviai ją darė vis gausesne. Šių metų  eitynės buvo pačios gausiausios – jose dalyvavo apie 40 įvairių kolektyvų, žygiavo daugiau kaip 1500 žmonių, važiavo įvairi technika. Tokios gausios ir šventiška nuotaika spinduliuojančios eitynės turėjo paneigti skeptikų mintis apie prievartą į ją suvarytus žmones.

Miesto šventės vakare Kultūros centro vokalinis ansamblis „Klasika“, vadovaujamas rajono Garbės pilietės, pedagogės Jūratės Martinkutės, surengė šventinį koncertą, kuriuo paminėjo savo kūrybinės veiklos 15 metų sukaktį. Ansamblio koncertmeisterė – Daina Kriaučiūnienė. Kartu su „Klasika“ naujajame Kraštotyros muziejaus pastate koncertavo Panevėžio rajono Miežiškių kultūros centro vokaliniai ansambliai „Raskila“ ir „Alkupis“.






Per 15 metų „Klasika“ surengė beveik 130 koncertų Lietuvoje ir užsienyje. Jis sėkmingai dalyvauja Ukmergėje rengiamuose respublikiniuose konkursuose „Šventosios gaida“. Juose „Klasika“ yra laimėjusi apdovanojimus už geriausiai atliktą liaudies dainą, už lietuvių kompozitorių bei užsienio autorių dainas, taip pat pelniusi II-ąsias ir I-ąsias vietas bei pripažinti Pačiais geriausiais. Pačiu geriausiu ansamblis tapo ir respublikiniame konkurse „Šilų aidai“, o svarbiausiame Lietuvos ansamblių konkurse „Sidabriniai balsai“ šiam ansambliui įteikti II-o ir I-o laipsnio laureatų diplomai. 2014 metais ansambliečiai tapo „Aukso paukštės“ – aukščiausio mėgėjų meno apdovanojimo Lietuvoje nominantais.

Vakare didžiojoje scenoje Pilies parke pasirodė ir Linas Adomaitis su styginių kvartetu. Jo dainuojamos hitais tapusios dainos sukėlė tikrą audrą žiūrovų, ypatingai žiūrovių, tarpe. Plojimų sulaukė „Vanilinis“ choro grupė ir atlikėjas Virgilijus Valuntonis bei Lindyhop`o šokėjai. O orkestrui „Sklepučini“ teko groti ne tik scenoje, bet ir pievelėje prie Kultūros centro po ąžuolais. Čia besirenkantys ir besibūriuojantys  žiūrovai orkestro niekaip nenorėjo paleisti, o pavargusias orkestro šokėjas pakeitė merginos iš ukmergiškių kolektyvo „Step by step“. Finalinis koncertas – svečių iš Vengrijos šokio ir šviesos spektaklis „Parduota mergaitė“. 40 šokėjų scenoje sukėlė tikrą šokių ir šviesos viesulą, nepalikusio nei vieno žiūrovo abejingo.





Pasibaigus koncertui didžiojoje scenoje ir prasidėjus diskotekai Pilies parke, ukmergiškiams šventė dar nesibaigė. Juos pašokti, ar bent jau pasimokyti liaudiškų šokių, į naktišokius prie Kultūros centro pakvietė kolektyvas „Pyniava“ (vad. Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė).

Ši šventė buvo pirmoji, kai buvo atsisakyta alkoholio. Jį įsigyti buvo galima tik parduotuvėse bei kavinėse, bet šventės vietoje alkoholiu prekiauti bei jį vartoti buvo draudžiama. Ir tai pasiteisino – šventėje buvo matyti daug jaunų šeimų su vežimėliais, daug blaivių žmonių. Nors policijos pajėgos buvo sutelktos didelės, per vakarą buvo sulaikyta tik 10 asmenų, neįvyko jokių muštynių.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau