Profesionalaus meno kūrėjų parodos ukmergiškiams – nemokamai, o Ukmergės galerija – tarp labiausiai vertinamų meno galerijų net ir už Lietuvos ribų. Tokią idėją sumanę šeimyninio dueto menininkai Oksana Judakova ir Arūnas Kulikauskas įsitikinę, jog tai visai realu.

Iš Niujorko į Lietuvą prieš kelerius metus grįžę žymūs kūrėjai įsikūrė Veprių krašte, Samantonyse. Pasakoja čia gyvenantys ir kuriantys besimėgaudami kaimo aplinka ir ramybe, ieškodami kitokių atradimų. Savo sumanymais, kūrybine veikla jiems smagu dalytis su vietos gyventojais.

Fotografas A. Kulikauskas neslepia: tarp tų sumanymų – ir labai dideli, bet kartu žemiški užmojai, kurių vienas – meną artinti prie provincijos, kaimo žmogaus. Pasaulyje žinomo lietuvio kolegos, bičiuliai – garsūs ir garbingi menininkai pačiose įvairiausiose šalyse. „Todėl, kai turi tiek draugų ir ryšių, būnant šitam vandeny labai nesunku suorganizuoti jų parodas“, – sako vyras, nusprendęs Ukmergėje įsteigti galeriją, skirtą neeilinėms ekspozicijoms.

Trišalė sutartis

Tam jiedu su žmona Oksana, parodų kuratore, pasirinko VšĮ Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrą. „Čia labai jauki, gera aplinka, malonių darbuotojų šypsenos. Nedidelė, kamerinėms parodoms tinkama erdvė – kaip tik tai, ko reikia, kad atsiskleistų kūrėjo bruožai, darbų ypatingumas“, – tikina menininkų pora.

Svarsto, koks galėtų būti pavadinimas: Ukmergės galerija, Vilkmergės galerija... Panašu, jog linkstama vadinti pastaruoju vardu. Mat, šypsosi idėjos autorius, „Vilkmergę vis tiek visi atpažįsta kaip Ukmergę...“ O galerija, sako jis, galės visur „atstovauti“ Ukmergei. Tad vienas pagrindinių šiomis dienomis įgyvendinamų tikslų – trišalė jungtinės veiklos sutartis.

Kiekviena jos šalių – šių menininkų įsteigta VšĮ „Trys kaimai“, Turizmo ir verslo informacijos centras bei rajono savivaldybė – bus atsakingos už savo darbus, rengiant ir pristatant Ukmergėje menininkų parodas.

Pirmoji paroda

Pernai pavasarį šeima savo lėšomis ir jėgomis įrengė šiame centre profesionalią pakabinimo sistemą, kad geros parodos, anot sutuoktinių, „nekabėtų ant klibančių karnizų, kartoniukų ar nelaikančių virvučių“. Žada įrengti ir specialų apšvietimą.

Šiuo metu čia eksponuojama Vilniuje gyvenančio tapytojo, skulptoriaus, freskų kūrėjo Petro Repšio darbų paroda. Šio Nacionalinės kultūros ir meno, kitų premijų laureato indėlis į Lietuvos meną, teigia A. Kulikauskas, labai svarus. Daugelis P. Repšį atpažįsta iš jo sukurtos freskos „Metų laikai“ Vilniaus universitete. Jis taip pat sukūrė VU vėliavą ir herbą.

Garsaus grafiko, medalių ir sienų tapybos autoriaus vienas iš darbų pavadintas „Žolinė Želvoje“... P. Repšio darbai Turizmo ir verslo informacijos centrą papuošė prieš savaitę, jie čia bus iki kovo 17 dienos.

Ne vien piešiniai

Pasak A. Kulikausko, bus kviečiami ir užsienio kūrėjai. „Mintis – pristatyti ne tik piešinius. Įdomūs turėtų būti eskizai, netikėti momentai, rakursai, rankraščiai, kuriuos menininkas, pavyzdžiui, nupiešia kad ir kalbėdamas telefonu... Visa tai, ką ne visada parodose gali pamatyt“, – intriguoja pašnekovas.

Svajoja netgi „atsivežti“ į Ukmergę lietuvių kilmės JAV filmų kūrėją, menininką, poetą, kino kritiką Joną Meką, kuris vadinamas avangardinio kino pradininku. Su juo A. Kulikauskas susipažino Niujorke, dirbdamas J. Meko įsteigtame amerikiečių avangardinio kino archyve „Anthology Film Archive“. Ukmergiškiams norėtų parodyti ir J. Meko kūrybos fragmentus iš savo turimos kolekcijos.

Galerijos lankytojus, pasakojo jis, taip pat siekiama dominti piešiniais. „Būtent juose – laisvas oras, daug poezijos... Piešiniai mane visada traukė, nes turi lengvumo, savo medžiagiškumu neprislegia žiūrovo“, – atskleidžia fotografas. „Kai dabar daugumoje parodų viskas taip tikslu, skaitmeniška, švaru, norisi to tikrumo, rankų prisilietimo...“ – priduria Oksana.

Kviečia ir mūsiškius

Kovą ketinama pristatyti dar ne tiek žinomo, bet kylančio fotografo kauniečio Giedriaus Petrausko darbus. Šį menininką A. Kulikauskas vadina „perliuku, kuriuo dar reikia rūpintis ir globoti“.

„Galerijoje rengsime profesionalių Lietuvos ir užsienio kūrėjų darbų ekspozicijas, kad lankytojams būtų įdomu“, – užsibrėžęs į Pietų Afrikos Respubliką netrukus vyksiantis ir ten megzti meno ryšius žadantis galerijos steigėjas.

Sutuoktiniai taip pat dalijasi tikslais kviesti prisistatyti vietinius, mūsų krašto, menininkus, kurie, anot jų, kuria, bet yra dar nežinomi. Rengti parodas ragins ir jaunuosius Ukmergės meno mokyklos kūrėjus. Kai kuriuos jų O. Judakova moko meno paslapčių.

Už Lietuvos ribų

Galeriją svarstoma plėsti paties Turizmo ir verslo informacijos centro patalpose. Šiuo metu čia – 20 įrėmintų darbų, kurių dydis 40 ir 50 cm. „Norim, kad paroda būtų dvigubai didesnė. O ir apie papildomas galerijos erdves, išeinant iš šio centro ribų, galima galvoti. Pavyzdžiui, buvusioje Dailės mokykloje“, – mano pora.

Per metus, teigia jie, galerijoje būtų galima surengti 10–12 išskirtine kūryba pasižyminčių meno meistrų darbų parodų. „Pažinčių yra tiek, kad tokių parodų galėčiau pažadėti bent dešimčiai metų“, – šypsosi A. Kulikauskas.

Sieks, kad apie galeriją sužinotų kuo daugiau užsienio kūrėjų, o ji pati, patekusi tarp garsiausių galerijų, Ukmergei atstovautų meno mugėse. „Žingsnis po žingsnio, ir ji taptų visateise Lietuvos meno rinkos nare, matytųsi tarptautinėje erdvėje. Juk kuriantiems žmonėms to reikia, kaip ir besidomintiesiems menu – parodų“, – neabejoja entuziastai.

Galės įsigyti

Sumanymu džiaugiasi ir savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė. „Vietos vienoje erdvėje parodoms nebeužtenka. Štai kultūros centro galerijoje įvairios parodos suderintos jau metams į priekį. Naujoje galerijoje bus kiek kitokio pobūdžio parodų“, – sakė ji.

Menininkai akcentuoja ir tai, jog galerijos lankytojai patikusių darbų galės įsigyti. Mat parodose neretai girdi žiūrovus svarstant, kodėl tai neįmanoma. „Pratinsim ukmergiškius prie šios tradicijos. Eksponatų bus galima nusipirkti už tikrai prieinamą – ne aukciono – kainą“, – tikina jie.

G. Nemunaičio nuotraukos.

Šaltinis: www.ukzinios.lt

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau