Kovo 28 d. "Vilkmergės galerijoje" (Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre) atidaryta lenkų menininkų fotografijų paroda. Tai - dalis praėjusiais metais vykusio menininkų plenero metu sukurtų darbų.

2016 m. rugsėjo mėnesį šalia Ukmergės esančiame Vaitkuškio kaime, buvusių Kosakovskių dvaro rūmų bokšte bei aplink esančioje teritorijoje, pritariant ir palaikant dabartinei šios teritorijos šeimininkei S. Juozapavičiūtei, įsikūrė bei dirbo šeši dailininkai bei fotografai iš Lenkijos: Cezary Filew, Mariusz Foltak, Harry Harmonic, Jarek Madejski, Stanisław Młodożeniec, Paweł Szanajca - Kossakowski. Pastarasis buvo ir šio plenero įkvėpėjas bei organizatorius.

Apie dešimt dienų trukusio meno renginio metu buvo daug eksperimentuota: fotografuota dieną ir naktį, gamtoje ir patalpose, tapyti eskizai bei etiudai „iš natūros“, improvizuota laikinai dailininkų studijomis virtusiuose rūmų bokšto patalpose ir pan. Kūrėjai, nepasitenkinę tik Vaitkuškio apylinkėmis, parsivežė begalę skaitmeninių nuotraukų ir tapybinių etiudų, dalis kurių, atrinktų, tobulintų, parengtų eksponavimui, buvo rugsėjo mėnesį pristatyta daile ir fotografija besidominčiai visuomenei  Varšuvos galerijoje „POP UP“. Nors ir gerokai išvarginti intensyvaus plenero vyksmo, jam pasibaigus menininkai buvo sužavėti tuo ką pamatė ir pajautė, nuoširdžiai džiaugėsi plenero rezultatais.

Šioje parodoje matome tik fragmentą to, kas buvo sukurta plenero metu - dalį C. Filew, J. Madejski bei P. Szanajca-Kossakowski sukurtų fotografijų (p. Paweł’as tapė ir paveikslus, kurių fragmentus galima matyti J. Madejski fotografijos atspaude).

Būtina pastebėti, kad šioje parodoje eksponuojamos fotografijos yra gana neįprastos (bent jau Ukmergės parodinėse erdvėse eksponuojamų fotografijų kontekste) - čia į fotografuojamą objektą žvelgiama ne tiek kaip į gražų ar įdomų tobulai fotografo „iškadruotą“ gamtos ar aplinkos motyvą, asmens portretą, kiek kaip į impulsą spalviniams ar grafiniams eksperimentams, tegul atliekamiems ir paprasčiausių mobiliųjų telefonų programėlių pagalba... Kita vertus, tai, kas eksponuojama šioje parodinėje erdvėje, yra tarsi tam tikra ukmergietiškų erdvių transformacija, atlikta kaimynų menininkų pasaulėjautos pagalba ir sugrįžusi į „Vilkmergės galeriją“...

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau