Į jubiliejinę 50-ąją Poezijos pavasarėlio šventę, birželio 10 dieną vykusią Veprių kaimo bendruomenės namuose, susirinko ištikimiausi bičiuliai – kraštiečiai, Jonavos, Anykščių, Ukmergės literatai bei atlikėjai. Svečius sutikęs šio renginio puoselėtojas Vincas Lukša buvo nusiteikęs pakiliai ir šiek tiek nostalgiškai. Prisipažinęs, jog rudenį švęs 80 metų jubiliejų, sakė norintis perduoti šventės dirigento lazdelę jaunajai kartai. Pasak Vinco, per tą pusšimtį metų, prabėgusių nuo pirmojo Poezijos pavasarėlio šiame krašte, 31-mą kartą literatai buvo surengę poezijos ir muzikos fiestą. Veprių seniūnijos seniūnė Dalė Urbonienė, Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Virginija Tylienė dar puikiai mena ir patį pavasarėlio gimimą, kai tuometinė Sližių bibliotekininkė, šviesios atminties Janina Gineikienė parengė projektą pirmajai šventei ir sukvietė poezijos mėgėjus į savo biblioteką.

Poezijos pavasarėlis išaugino daugybę žinomų mūsų krašto poetų: Dalia Jazukevičiūtė, Alfas Pakėnas, Vytautas Jancikevičius, Romas Raila, Albinas Pavasaris ir kiti, ne kartą tapę respublikinių konkursų, literatūrinių premijų laureatais ir šiandieną gražiai garsinantys Ukmergės kraštą.

Šventės rengėjai prisiminė visus Vepriuose vykusių pavasarėlių nugalėtojus. Renginio vedėja, Veprių pagrindinės mokyklos mokytoja, Vida Ramanauskienė skaitė buvusių laureatų - Erminijos Deviatnikovienės, Vinco Lukšos, Alfo Pakėno, Antano Šleikaus, Reginos Pakėnienės, Zitos Bataitienės, Marijos Kučinskienės, Romo Railos, Janinos Valiaugienės, Algimanto Aimonto, Vidos Grigaliūnaitės, Stasės Našlėnaitės-Imbrasienės ir kitų poetų eiles. Savo kūrybą klausytojams pristatė šventėje dalyvavę Zuzana Stunžėnienė, Antanas Šimatonis, „tarp Vilniaus ir Veprių nuolat kursuojanti“ Irena Tamošiūnienė, Vaiva Kuodytė-Žiauberienė, Albinas Kuliešis, beje, atmynęs į renginį Vepriuose dviračiu. Sakė, važiavo lygiai vieną mokyklinę pamoką – 45 minutes. Jubiliejinės šventės proga Albinas įteikė kolegai Vincukui dailų „Didžiojo uosio“ ordiną, kurį specialiai jam išdrožė kraštietis tautodailininkas Antanas Juodis.


Tikriausiai nė vieno poezijos pavasarėlio mūsų krašte nepraleido 25-erius metus Jonavos poezijos klubui „Šaltinis“ vadovaujanti Irena Nagulevičienė, šio klubo narys, mūsų kraštietis Albinas Pavasaris, geru bičiuliu tapęs Marius Glinskas ir kiti jonaviečiai. Anykštėnas bardas Vidmantas Plėta kaip visada graudino širdį nostalgiškais romansais ir meksikiečių serenadomis, kartu su juo iš Juozo Tumo-Vaižganto gimtųjų Svėdasų atvykusi poetė Alma Švelnienė pasakojo apie jos vadovaujamą literatų klubą „Sietuva“. Rajono savivaldybės tarybos narys, kultūros almanacho „Eskizai“ vyriausiasis redaktorius Vytautas Česnaitis, pasidžiaugęs gražiu literatų sambūriu, pakvietė prisiminti neseniai Amžinybėn iškeliavusią poetę Zitą Bataitienę ir jos atminimą pagerbti tylos minute. O užbaigė savo kalbą Vytautas jam itin patinkančiu, šiek tiek liūdnu Alfo Pakėno eilėraščiu, skirtu numylėtiesiems poeto žirgams ir gimtojo kaimo atšlaimui. Šio krašto kūrėjus sveikino Vlado Šlaito viešosios bibliotekos vadovai, kolegė iš Sližių Rasa Vasiliauskienė. O Veprių bibliotekininkė Alma Aleknavičienė (ji ir „Subatėlės“ solistė, ir viena iš uoliausių bendruomenės šeimininkių) jubiliejinės šventės proga parengė kraštotyros rinkinį apie poezijos pavasarėlio istoriją, jo tradicijas, dalyvius ir laureatus.

Renginio šeimininkui V. Lukšai talkino į svečius atvykusios anūkės Jorė ir Aurelija, grojusios fleita, savo kūrybą skaitė ir Vinco sūnus Andrius Lukša. Sužavėjo šventės svečius A. Šimatonio vadovaujama Veprių bendruomenės kaimo kapela „Subatėlė“, kurios dalyvės muzikavo ir medinėmis klumpaitėmis, ir barškučiais, ir tarka... Pasipuošti kolektyvo moterims padėjo vienos iš jų, Dalios Guobienės, krikšto mama, gyvenanti Lančinavoje – ji pagamino visoms keturioms solistėms dailius kaklo vėrinius.

Kapelai šauniai antrino ir Veprių kultūros namų etnografinis ansamblis, vadovaujamas Algiminos Uselienės.

Ir teisi Veprių seniūnė Dalė Urbonienė, džiaugdamasi poetiška šio krašto dvasia, kuriai išties negresia išnykti. Nušlama balta „Žydinčios vyšnios šakelės“ pūga, atplaukia Sekminių atlaidai, o po jų – ir tradicinis Vincuko Poezijos pavasarėlis. Tradicinis, bet kasmet vis kitoks, išskirtinis...

Albino Kuliešio ir Nijolės Paškauskienės nuotraukos. 

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau