Spausdinti


Liepos 10 d. Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Mažojoje galerijoje atidaryta Mareko Kromskio fotografijų paroda "Džiazas ir emocijos".

Parodos autorius studijavo fotografiją, bet intensyviai dirbti meninės fotografijos srityje pradėjo tik šių metų pradžioje, tačiau  kaip menininkas debiutuoja gana solidžiai, pristatydamas garsius Lenkijos džiazo muzikantus, įsijautusius į atliekamą muziką, siekdamas išryškinti jų emocijas, veido mimikas.

Fiksuoti judesį arba kūno kalbą yra visuomet sunkiau, nei įamžinti stovintį namą ar gamtą. Čia reikia prasibrauti pro minią ir laukti tinkamo momento kaip medžiotojui arba turėti atitinkamą įrangą, kad galėtum tai daryti iš gana toli. Tačiau renginiuose neretai tvyro prieblanda arba priešingai – plieskia šviesos, kurios dažniausiai apsunkina užduotį, todėl ne visi fotografai imasi to.

Fotografijų paroda „Džiazas ir emocijos“ į Ukmergę atkeliavo kartu su autoriumi Mareku Kromskiu, kuris dalyvavo Varinės kaime vykusiame tarptautiniame fotografijos plenere „Fotoodė grafui Stanislovui Kazimierui Kosakovskiui“, skirtame grafo, vieno iš  fotografijos pradininkų Lietuvoje, 180-osioms gimimo metinėms. Fotomenininkas išvyko namo į Lenkiją, o jo darbų paroda liko Viešojoje bibliotekoje. Iš Ukmergės ji keliaus į Vilnių, vėliau – į Kijevą.

Parodos pristatymo metu apie M. Kromskį ir jo kūrybą kalbėjo plenero kuratorė Regina Škuropad, pasidžiaugusi, kad susibūrimas Varinėje suteikė progą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos menininkams pabendrauti Lietuvoje, susipažinti su plenere dalyvavusiais kolegomis. Ypač smagu, kad prie šio projekto galėjo prisijungti ir Ukmergės jaunimas – Naujųjų medijų meno klubas "Pozityvas". Jo vadovė, viena iš plenero organizatorių, Nijolė Paškauskienė į parodos atidarymą pakvietusi ir jaunuosius savo bičiulius, atskubėjo nešina krepšiu saldumynų, vis dar gyvendama gražiais Varinės sambūrio įspūdžiais. Bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė taip pat džiaugėsi besitęsiančiu Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimu Ukmergėje, prisiminė puikius ilgamečių bičiulių – Lenkijos instituto Vilniuje kultūrinius projektus, kurie buvo pristatomi Viešojoje bibliotekoje. Kraštietis fotografas Tomas Terekas (nuotraukoje, antrame plane - R. Škuropad) prisipažino, jog pastaruoju metu irgi domisi džiazu fotografijose ir neatmeta galimybės surengti gimtajame mieste savo kūrybos darbų ekspoziciją.

Parodos atidaryme dalyvavusi Kosakovskių instituto direktorė Anira Vojan tiesioginės renginio transliacijos internete metu perdavė Marekui linkėjimus, pažymėjusi, jog nuo šiol jis turės dar daugiau savo kūrybos gerbėjų Lietuvoje, jo fotografijų parodą pamatys bibliotekos lankytojai, miesto svečiai. Direktorė papasakojo, jog Vaitkuškio dvare įsikūręs jų institutas ketina tapti kultūros ir šviesos erdve, kur vyktų įvairūs renginiai, skambėtų muzika, poezija ir diskusijos. Dar šią vasarą Viešojoje bibliotekoje Anira Vojan pristatys ukmergiškiams poezijos skaitymų naktį, kurią rengia drauge su jaunaisiais Antano Smetonos gimnazijos kūrėjais.

Autorės nuotraukos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau