Vasarą, rugpjūčio 2-12 d. Valuose vykusio dailininkų plenero, kurio metu sukurtų darbų paroda atidaryta rugsėjo, visą spalio mėnesį puikuosis Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Konferencijų salėje.

Plenero organizatorius – kaunietis tapytojas, ilgametis Kauno kolegijos dėstytojas Valentinas Varnas džiaugėsi, jog Valų bendruomenės namai suteikė puikias sąlygas kūrybinei veiklai. Valų apylinkių grožis, autentiški trobesiai, žingeidūs ir draugiški kaimo žmonės jaudino menininkus ir jie sukūrė gražių darbų.

Plenere dalyvavo menininkai iš Kauno (Valentinas Varnas, Violeta Židonytė, Rebeka Bruder), Vilniaus ( Diana Zviedrienė) bei Ukmergės (Kristina ir Egidijus Daruliai).

Parodoje dominuoja aliejinė tapyba, impresionistinės ryškios, gaivios spalvos tarsi kontrastas žvarbiems rudens orams. Taip pat yra akvarele lietų kūrinių. Akvareles liejo Violeta, žinoma ir kaip vaikiškų knygelių autorė bei iliustratorė.

Plenero organizatorius Valentinas mėgsta panoraminius vaizdus. Jį traukia toliai, atsiveriantys slėniai su savo spalvynais. Jo tapyba sodri, pastoziška, kūriniuose matomas faktūriškas potėpis.

Tapytoja Diana, žinoma kaip filosofijos mokslų dėstytoja, pastaruoju metu stačia galva pasinėrusi į tapybą, žavisi žolynais, ūke paskendusiomis mistiškomis trobelėmis. Rebeka parodoje pateikė meistriškai ir techniškai nutapytas „valteles“. Ši menininkė puikiai jaučia koloritą ir gerai "suvaldo" spalvas.

Ukmergiškiai menininkai, prisijungę prie plenero tik savaitgalį, susižavėjo Valų nykstančiomis, „atitarnavusiomis“ sodybomis. Egidijus ekspresyviai, vitališkai išreiškė griūties jėgą. Kristinos kūriniai pilni smulkių potėpių, iš pirmo žvilgsnio grafiški, tačiau pasigilinus į koloritą, tapybiški ir gyvi, „nenukankinti“. Ji, nors ir bando vaizduoti senąją architektūrą, tačiau jai svarbiau tai, kas šalia: kokie krūmai ar žolynai.

Vlado Šlaito viešoji biblioteka, priėmusi plenero parodą, pasidžiaugė eksponuojamais jaukiais gamtos lopinėliais ir išreiškė ketinimą kitąmet teikti projektą menininkų plenerui organizuoti, tokiu būdu pretenduodama tapti menininkų globėja bei ambasadore.

Autorės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau