Spausdinti

Spalio 3-ią dieną Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre įsikūrusioje "Vilkamirgės" galerijoje buvo atidaryta žurnalistės Elenos Tervidytės fotografijų paroda „Jurga Ivanauskaitė. Paskutinieji gyvenimo mėnesiai“. Elena Tervidytė buvo ilgametė ir paskutinė savaitraščio „Dialogai“ redaktorė, o Jurga Ivanauskaitė bendradarbiavo rašydama straipsnius, esė. Taip prasidėjo jų pažintis, kuri tęsėsi daug metų. Elena buvo šalia Jurgos paskutiniaisiais jos gyvenimo mėnesiais. Iš to buvimo, iš tų maždaug devynerių paskutiniųjų Jurgos gyvenimo mėnesių liko šis fotografijų ciklas, kurį galima išskirti į tris etapus: Jurga su raudonais savo plaukais, Jurga po chemoterapijos be plaukų, ir Jurga su peruku – jos (Jurga ir Elena) juokaudamos tą "Jurgą su peruku" vadino Blondine. Blondinė buvo tarsi personažas, į kurį įsikūnydavo Jurga. Kai turėjo tam žaismės ir jėgų. Ne kiekvieną dieną. Tą liudija ir tekstai prie kai kurių fotografijų, juose ir autentiškos Jurgos sms žinutės.

Kaip žinia, rašytoja aptariamuoju laikotarpiu ne vien tik sirgo. Ji ir dirbo - rašė. Prieš pat mirtį buvo išleista paskutinioji jos knyga, poezijos rinktinė „Odė džiaugsmui“. O tuo pat metu buvo rašoma dar paskutinesnė, jau po mirties išleista knyga „Viršvalandžiai“, kuri, beje, yra skaitomiausia jos knyga.

Ši Elenos Tervidytės (nuotr. apačioje) paroda buvo pristatyta Vilniuje, praėjus vos trims mėnesiams po rašytojos mirties, o po poros metų – Panevėžyje. Tuomet, Vilniuje, tai buvo dar labai jautru, gyva. Visų pirma Jurgos artimiesiems ir draugams. Tuo tarpu šiemet suėjo dešimt metų po Jurgos Ivanauskaitės mirties.

Į atidarymą nusprendė atvykti net trys moterys, turinčios ką pasakyti, papasakoti tiek apie Jurgos gyvenimą, tiek apie jos kūrybą. Tai fotografijų autorė Elena Tervidytė. Taip pat, filosofijos profesorė, literatūros kritikė ir eseistė Jūratė Baranova, parašiusi išsamią studija apie Jurgos kūrybą „Jurgos Ivanauskaitės fenomenas: tarp siurrealizmo ir egzistencializmo“ (2014). Ir galiausiai prie kompanijos prisijungė Irutė Varzienė, Biržų mero pavaduotoja, lituanistė ir Biržuose vykstančių Tarptautinių literatūros forumų „Šiaurės vasara“ šeimininkė. O dar, kaip juokaudama sako prof. Jūratė Baranova, geriausia jos studijos skaitytoja.

Jūratės Baranovos studija išties fundamentali. Jurgos kūryba, ne tik literatūra, bet ir vizualioji dailė, atskleista, interpretuota labai plačiame kontekstų spektre: dailės, literatūros (pasaulinės, modernios, lietuvių), filosofijos, poezijos, muzikos, fotografijos, kino... Įvardyti Mokytojai, žmonės, kurie buvo Jurgos dvasinė atrama. Labai taktiškai nubrėžti Jurgos asmeninio gyvenimo štrichai, kiek tai susiję su jos kūryba. Studija ne tik išsami, bet ir parašyta labai aiškiai, lengvai skaitoma.

Labai norėjome, kad į parodos atidarymą ateitų ne tik praeivis, bet ir žmonės, kuriems ši paroda ir susitikimas su atvykusiomis kūrėjomis galėtų būti svarbi asmeniškai, profesiškai, ar kaip kitaip – rajono literatai, lituanistai, bibliotekų darbuotojai, galbūt moksleiviai. Todėl informaciją apie parodą pradėjome viešinti iš gerokai anksto, akcentavome atidarymą. Kvietėme per rajono spaudą, socialinius tinklus. Tikimės, kad žmonės, kurie susirinko į atidarymą tą lietingą ir tamsų spalio vakarą, ir buvo ne atsitiktiniai praeiviai. O kas neatėjo, matyt, neskaitys ir šito mano teksto.

Parodą galima pamatyti "Vilkamirgės" galerijoje iki spalio 31 d.

Nuorodos į interviu su Elena Tervidyte ir su Jūrate Baranova:

http://lzinios.lt/lzinios/zmones/nuotraukose-nutrukes-j-ivanauskaites-gyvenimas/108928?oppppphdjekfkfkn
http://8diena.lt/2017/02/17/jurate-baranova-iminti-jurgos-misle/

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau