Keturias lapkričio pradžios dienas Kultūros centre karaliavo Lietuvos žmogaus teisių centro kasmet Lietuvoje organizuojamo tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ filmai. Žiūrovai galėjo pamatyti penkis įvairių autorių ir šalių filmus, kuriuose kalbama apie žmones, jų teises. Festivalio Ukmergėje kulminacija tapo lapkričio 5 d. įvykusi filmo „Žymės: pereiti praeitį“, apie ekspediciją „Lapteviečių pėdomis“, peržiūra ir susitikimas su ekspedicijos dalyviais bei filmo kūrėjais.

Į ekspedicijos dalyvių susitikimą, filmo pristatymą susirinko daugiau kaip 250 žmonių. Į renginį atvyko ne tik ukmergiškiai, bet ir svečiai iš kitų rajonų. Susirinkusiems apie ekspediciją, filmo kūrimą pasakojo ekspedicijos dalyviai, tarp kurių ir ukmergiškis Vigimantas Girnys bei filmą kuriančios agentūros NANOOK žurnalistai.

Ekspedicijos dalyviai papasakojo apie ekspediciją, sunkumus, patirtus nuotykius. Atsakė į žiūrovų klausimus. O žurnalistai papasakojo apie filmo kūrimą, galimybes jį pratęsti.

Po filmo pristatymo ir pokalbio su ekspedicijos dalyviais bei žurnalistais susirinkusieji galėjo apžiūrėti ekspedicijos dalyvių įrangą. 40 kilogramų sveriančios kuprinės, kurią ant pečių 600 kilometrų nešėsi žygeiviai, negalėjo išlaikyti niekas. Susirinkusiems buvo parodyta ir valtis, kuria buvo įveikiamos sraunios upės, o sausumoje ji tapdavo dar vienu sunkiu nešuliu.

Ekspedicija „Lapteviečių pėdomis“ šią vasarą truko daugiau kaip mėnesį. Keturi žygeiviai keliavo į Lenos upės deltą Sibire, amžinojo įšalo žemėje, prie Laptevų jūros esančią Tit-Aru salą. Į ją buvo atvežti 1941 metų birželio mėnesį vykusio trėmimo lietuviai. Jiems atminti saloje 1989 metais buvo pastatytas paminklas. Tačiau laikas lėmė, kad jį reikėjo remontuoti. Tai ir padarė ekspedicijos dalyviai. Filmuodami patys save, savo žygį, darbą, susitikimus su vietiniais gyventojais.

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau