Spausdinti

Kasmet kuriantieji ir kūrėjai, kultūros darbuotojai ir visi kultūrai bei jos reiškiniams ir kūriniams neabejingi žmonės mini Kultūros dieną. Lietuvoje ši diena minima 12-ą kartą ir 10-ą kartą iškelta Kultūros vėliava. Balandžio 13-ąją rajono kultūros puoselėtojai sugužėjo į Ukmergės kraštotyros muziejų pasidžiaugti savo pasiekimais, paklausyti valdžios žmonių sveikinimų ir pasveikinti rajono geriausius.

Besirenkančius į iškilmes pasitiko spalvų ir linijų akcija „Ant drobės“. Kiekvienas norintis galėjo savo talentą išbandyti į rankas paėmęs teptuką  ir prisidėti kuriant šviesų, šiltą ir pavasarišką paveikslą. Iškilmes pradėjo Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Ričardas Kamarauskas) ir renginio vedėjai - savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė bei rajono tarybos narys, visuomeninės rajono Kultūros tarybos pirmininkas Romas Pivoras. Pasveikinti rajono kultūros atstovus jie pakvietė rajono merą Rolandą Janicką.

Kultūros darbuotojus ir kūrėjus pavadinęs valstybės pagrindų laikytojais, meras pasidžiaugė, kad juntama vis daugiau kūrybiškumo, kad išlaisvinama vaizduotė. Ir valdžia kultūrai netruko, o padeda. Baigdamas sveikinimą meras palinkėjo „tikėjimo, šviesos, sveikatos, bendravimo ir bendradarbiavimo“.

Kasmetinė Sėkmingiausio kūrybinio projekto nominacija suteikiama už dailės, teatro, šokio, literatūros, kino ir kitose kūrybinėse srityse pasiektą išskirtinį rezultatą ar sukurtą meno kūrinį. Pretendentus į šią nominaciją pasveikino ir mero padėkos raštus įteikė rajono tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vytautas Česnaitis. Nominacijos įteiktos Viktorui Ženteliui už skulptūrą „Šuoliuojantys per amžius Vyčiai“, VšĮ „Trys Kaimai“ už "Vilkamirgės" galerijos parodų ciklą, Aušrinei Stočkutei ir Otilijai Murauskaitei už projektą „Ukmergės talentai 2017“. Geriausio projekto kūrėjui yra įteikiama 600 eurų premija ir skulptoriaus H. Orakausko skulptūrėlės „Sveikinu“ replika. Šiais metais Sėkmingiausio kūrybinio projekto autoriumi ir nominacijos laureatu tapo kompozitorius Saulius Auglys, sukūręs roko operą „Legenda apie Vilkmergę“, kuri buvo atlikta pernai liepos 6-ąją.

Geriausias 2017 metų kultūros darbuotojas  išrenkamas už pasiekimus, reikšmingus darbus kultūros srityje, kultūros vertybių ugdymą žmonijoje. Geriausia Ukmergės rajono kultūros darbuotoja pripažinta ir 600 eurų premija apdovanota  Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė. Laureatę sveikino ir apdovanojimus įteikė rajono meras Rolandas Janickas.

2017 metų Kultūros mecenatu paskelbta UAB „Ukmergės statyba“, kuriai vadovauja generalinis direktorius Edmundas Karaniauskas. Mecenatui padovanotas Juliaus Zarecko paveikslas.

Baigiantis minėjimui kūrėjų laukė staigmena - buvo įteiktos „Šildančios šviesos padėkos“. Jomis pagerbti – Albinas Kuliešis (už meilę, pagarbą ir pagalbą kūrėjams), Asta Girnienė (už tautiškumo dėmens puoselėjimą kūryboje), Nijolė Paškauskienė (už nuoširdžią ir nuoseklią jaunųjų kūrėjų globą), Oksana Judakova ir Arūnas Kulikauskas (už nuoširdžią profesionalaus meno sklaidą), Rimantas Zinkevičius (už aktyvų dalyvavimą Ukmergės rajono kultūros raidos klausimų aptarimuose).

Kultūros dienos minėjime pristatytas ir ką tik iš spaustuvės atkeliavęs naujas leidinys. Tai dviejų ukmergiškių fotomenininkų Erikos Majauskienės ir Dainiaus Vyto albumas „Ukmergės senamiestis. Du požiūriai.“

Po renginio Kraštotyros muziejuje kultūros darbuotojai ir kūrėjai buvo pakviesti į menininkų Lukenskų namus. Čia šeimininkas, Dailės akademijos docentas, Vilniaus fakulteto dekanas Česlovas Lukenskas papasakojo apie meną, jo reikšmę ir vietą žmogaus gyvenime. Taip pat paskatino sukurti muziką, panaudojant metalinius vamzdelius ir medines kaladėles.

Kultūros dienos data susieta su N. Rericho Paktu – sutartimi  dėl  kultūros vertybių  apsaugos karo ir taikos metu, pasirašyta Vašingtone 1935 m. balandžio 15 d. 21-os Amerikos žemynų šalies. Ši sutartis tapo 1954 m. UNESCO Hagos „Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto atveju konvencijos“ pagrindu. Šią dieną, kaip kultūros vertybių apsaugos simbolis, iškeliama Taikos vėliava. Baltame vėliavos fone tamsaus purpuro spalvos amžinybės žiedas juosia tris sferas. Tai meno, mokslo ir religijos simbolis. Tai meilės, grožio ir išminties ženklas. Tai buvę, esami ir būsimi žmonijos laimėjimai.  Šiais metais  Taikos vėliava prie Seimo ir kitų Lietuvos institucijų bei įstaigų buvo iškelta balandžio 13 – 15 dienomis.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau