Spausdinti

Siesikų pilies galerijoje nuo gegužės 2 d. įsikūrė keramikės iš Kaišiadorių r. Kristinos Zazerskienės raugo keramikos indų paroda. Kristina yra profesionali keramikė, baigusi studijas Vilniaus dailės akademijoje. Žmonės, kurie padarė įtaką renkantis profesinį kelią, buvo keramikai Dormantė Penkinski ir Dainius Strazdas, archeologas Algirdas Žalnierius. Kristina yra ir sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo puodininkystės amato puoselėtoja. Būtent šiuos - Lietuvos tautinio paveldo sertifikuotus indus ir galima pamatyti parodoje. Ir ne tik apžiūrėti - patikusią keptuvę, puodą, puodynę ar puodelį galite įsigyti!

O pati Kristina - nebūtų keramikė! - štai kaip prisistato:
„- Aš esu Kristina Zazerskienė. Šiandien mano veikimo įrankis yra molis – mažos rankelės dailiems darbeliams, didelės – moliui minkyti. Kai susitiksim galėsit delnus apžiūrėt.
Nukritom, kaip molis į Kaišiadorių rajoną prieš 11 metų. Kaimynus sutikom abudu gero būdo – viens iš molio, kits iš šūdo. Čia lig šiol ir gyvenam ir rėpliojam, kaip rupečkės per molį.
Gyvenu su vyru Rolandu. Abu sutariam, kaip molis su vandeniu. Nu vis tiek, kaip besakysi boba iš kitokio molio nudrėbta.
Auginam tris vaikus, ai... koks molis, tokios ir plytos. Mergaitė, mūsų vyriausia, tai trapi, lepi, kaip neminkyto molio. Laibutė, mat prie stalo vis vaiposi, kaip šuo molio perkandęs. Vidurinysis tai drūtas, kaip molio cvekas, o jaunėlis nuo brolio stengiasi neatsilikt – sunkus, kaip molis.  Vaikus stengiamės prie mokslo lenkti, kad pakaušy nebūt molis, ir tas dar neišminkytas.
Įsikūrėm Lomenių kaime, bet mum čia velnias pinigų iš molio nelipdo. O pilvo moliu irgi neprikrėsi, duonos iš molio neišminkysi, reikėjo sugalvot kaip pinigą užsidirbti. Iš akmens duonos, iš molio aukso niekas nedaro, pradėjau puodus lipdyt, ale ne iškart puolėsi žmonės pirkt. Širdis ne molis, vagis ne brolis – idėja to, kuris pirmas ją pavogė. Nusižiūrėjau, ką mūsų močiutės lipdė – molinius kepimo indus, puodus, kuriuose virė košes, va tada ir prasidėjo...“

Kviečiame į parodą!

Kur: Siesikų pilis, Daugalių k., Ukmergės r.
Norėdami pamatyti parodą, skambinkite pilies valdytojui Audriui Matulaičiui tel. 8612 94091.
Kada: visą gegužės ir birželio mėnesį.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Viršuje - O. Judakovos plakato fragmentas.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau