Vėlų liepos 5-osios vakarą piliakalnio papėdėje, jau tradicinėse „Sidabrinės gervės naktyse“, buvo parodyti geriausi lietuviški kino filmai. Juos gausiai susirinkusiems žiūrovams pristatė aktorė Valda Bičkutė.

Pasak aktorės, tokie vakarai yra puiki galimybė susipažinti su lietuvišku kinu. Pastebėjus, kad filmai ne patys žiūroviškiausi, Valda Bičkutė pakomentavo, kad studentiškų darbų, lietuviškos animacijos ar lietuviškų trumpo metro filmų nėra daug galimybių pamatyti. Todėl „Sidabrinės gervės naktys“ pasiūlo susipažinti su naujovėmis. Nes čia atvežami geriausi iš geriausių filmai.

Pati aktorė nusifilmavo filme „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“. Šis filmas apie sorbų kilmės poliglotą, filosofijos daktarą, Mažosios Lietuvos visuomenės veikėją, publicistą, poetą, engiamų tautų – lietuvių, valonų, armėnų, lenkų, bulgarų, suomių, sorbų – teisių gynėją Jurgį Zauerveiną. Tai iš vaidybinio padarytas animacinis filmas. Valda Bičkutė šiame filme vaidino ir karalienę, ir Jurgio Zauerveino mylimąją - kaimo moterį, kurią jis paskui vedė.

Filmas sukurtas nauju animacijos būdu, kai pradžioje aktoriai vaidina, ir po to laboratorijoje pati režisierė sukuria animaciją. Tai, aktorės nuomone, unikali ir sudėtinga technologija, kurioje perteikiamos visos gyvų žmonių emocijos, akių išraiškos, virpesiai, niuansai. Filmas „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“ yra atkuriamoji dokumentika, nes filmuota tose vietose, kur Jurgis Zauerveinas gyveno.

Į pastebėjimą, kad filmo režisieriai nėra lietuviai (Anne Magnussen, Paweł Dębski) aktorė paminėjo, kad lietuviai filmą prodiusavo, nusifilmavo aktoriai lietuviai. „Sidabrinių gervių“ apdovanojimams filmas buvo pristatytas kaip geriausias bendras darbas.

Žiūrovams dar buvo parodyti animaciniai filmai „Gimimas“ (rež. Eglė Mameniškytė), „Paskutinė stotelė – mėnulis“ (rež. Birutė Sodeikaitė, „Look“ (rež. Meinardas Valkevičius) ir trumpametražis vaidybinis filmas „Pirtis“ (rež. Laurynas Bareiša).

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau