Paskutinį rugsėjo šeštadienį, rugsėjo 30 d., Siesikų pilies kiemas sulaukė gausaus būrio svečių – čia suvažiavo visų rajono seniūnijų atstovai, muzikiniai kolektyvai ir gausus būrys smalsuolių. Pilies kieme vykusioje derlius šventėje „Angelų sargų kermošius“ buvo galima pamatyti kuo turtingas mūsų kraštas, įsigyti skanėstų, rankdarbių ar vaistažolių, paragauti seniūnijų siūlomų patiekalų.

Šventė prasidėjo rajono merui Rolandui Janickui iš pilies balkono išmetus molinę puodynę su šventės pinigėliais. Juos su džiaugsmu  susirinko vaikai, o pilies šeimininkai (Valentina Karaliūnienė ir Kęstutis Motiejūnas) žiūrovus pakvietė į žirgų lenktynes. Keturiuose važiavimuose varžėsi po keturis žirgus. Daugiausiai aistrų sulaukė penktoji žirgų rungtis – jojimas, kuriame varžėsi dvi merginos ir du broliai – Vygailas ir Dainius Perednikai. Rungtį laimėjo vyresnis brolis – Dainius. Varžybas šmaikščiai komentavo Deltuvos seniūnas, žirgininkas Gintaras Radzevičius.

Po žirgų rungtynių žiūrovai pabiro apžiūrėti seniūnijų kiemelių. Šalia buvo įsikūrę prekeiviai, buvo galima paglostyti ar netgi nusipirkti kalnų šunį ar jėgas išbandyti sporto rungtyse – stipruoliai buvo kviečiami kelti moliūgą, mesti aulinį batą, o miklieji – mesti pasagą.

Kiekvienas seniūnijos kiemelis buvo ypatingas ir savitas. Juos visus aplankė ir įvertino komisija, kuriai vadovavo savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vadėjas Salvijus Stimburys.

Taujėnų seniūnija kvietė pasėdėti senoviniame mokykliniame suole ir paragauti čia pat kepamo šakočio, Želva žiūrovus viliojo armonikų garsais, Šešuolių seniūnija žiūrovams demonstravo rudens gėrybes ir mažuosius viliojantį keturratį bei pristatė senovinį žaidimą, Deltuva susirinkusius kvietė paragauti kepamų bulvinių blynų, Lyduokiai ir Pabaiskas iškėlė ką užaugino, o Žemaitkiemio atstovai kūlė javus, malė grūdus, sijojo miltus, Siesikų kiemelis, įsikūręs vaizdingo ežero panoramoje, atsivežė undinę. Veprių seniūnija pristatė „aptieką“ su vaistais nuo 100 ligų. Jų galiomis įsitikinti kvietė Kultūros centro Veprių skyriaus darbuotoja, žolininkė Rasa Šimonienė - svečius kvietė kvėpuoti žolelių dūmais, pasėdėti ant kaštonų.  

Kiemelių varžybų nugalėtoja tapo Pivonijos seniūnija. Ji ne tik rodė užaugintas rudens gėrybes, bet ir ponas su baudžiauninkėmis pristatė dvaro foto ateljė ir dvaro skalbyklą. Baudžiauninkės joje žadėjo skalbti visų skalbinius. Dėl to šokdamos nešiojo, pasak jų, „stebuklingą vandenį“.

Žiūrovams lankantys seniūnijų kiemeliuose scenoje karaliavo šokėjai - Ukmergės kultūros centro tautinių šokių kolektyvas „Vilkmergė“ (vad. Regina Zabielienė), Panevėžio kultūros centro „Panevėžio bendruomenės namai“ pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Sidabra“ ir jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas „Austėja“ bei Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos šokių kolektyvas „Siaustinis“ (visų kolektyvų vadovė Kristina Nainienė). Koncertą baigė kantri muzikos kapela „Sadūnai“.

Dar prasidedant šventei seniūnai aukojo daržoves daržovienei. O seniūnijų pristatytas daržovienes ragavo žiūrovai ir balsavo kuri iš jų skaniausia. Šiose varžybose nugalėjo dviejų seniūnijų daržovienės – Siesikų ir Pivonijos.

Šventėje tradiciškai buvo renkama sunkiausia bulvė, kopūstas, burokėlis, moliūgas ir morka. Sunkiausią moliūgą pristatė šešuoliškiai – jis svėrė 54,5 kilogramo. Sunkiausia bulvė užaugo Siesikuose (1,390 kilogramo), kopūstas (15 kg) – Pivonijoje, burokėlis (4,2 kg) – Lyduokiuose, morka (1,8 kg) – Vidiškiuose.

Šventė baigėsi padėkų kaimo bendruomenėms įteikimu ir paskelbimu, kur vyks kitų metų Derliaus šventė. Sekančiais metais Derliaus šventės vartai bus atverti Pabaiske.

Autoriaus nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau