Kasmet balandžio vidurys priklauso kultūros darbuotojams – balandžio 15-oji minima kaip Pasaulio kultūros diena. Šią dieną mini ir ukmergiškiai kultūros kūrėjai – Kultūros centro, savivaldybės viešosios Vl. Šlaito bibliotekos, Kraštotyros muziejaus darbuotojai, menininkai, kūrėjai, kultūros mecenatai. Kultūros diena šiais metais šalyje buvo paminėta 13-tą kartą ir 11-tą kartą iškelta Taikos vėliava – baltame fone rubino spalvos žiedas, juosiantis tris raudonus skritulius – meno, mokslo ir religijos simbolius.

Kultūros dienos minėjimas prasidėjo miesto centre prie paminklo „Lituania Restituta“ Taikos vėliavos pakėlimu, rajono mero Rolando Janicko sveikinimu ir visų bendra Vytauto Kernagio daina „Mūsų dienos kaip šventė“. Po to visi buvo pakviesti į Kraštotyros muziejų, prie kurio kultūros atstovus pasitiko fontanas. Tiesa, kol kas tik mažiukas ir dekoratyvinis.

Renginys Kraštotyros muziejuje prasidėjo animaciniu filmu apie Ukmergės įkūrimą, grojo garsiausias Lietuvoje dambrelininkas Egidijus Darulis, dainavo Kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“ (vad. Daiva Petrikienė). Dainininkės atliko ir mūsų kraštietės Ramintos Naujanytės-Bjelės dainą „Brolužis“. Pasak savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Lolitos Gerulskienės, Kultūros dieną „viskas pagaminta Ukmergėje“.

Muziejuje meras paminėjo, kad „šiandien iškelta kultūros vėliava – taika. Tik būdamas pats su savimi žmogus gali nešti taiką ir tik taikoje žmogus pradeda ieškoti savo šaknų. Ir visą gyvenimą siekia aušrinės žvaigždės“.

Šią dieną apdovanojami ir pagerbiami patys geriausi krašto kultūros žmonės. Tai sėkmingiausias 2018 metų kūrėjas, šauniausias 2018 metų kultūros darbuotojas, dosniausias 2018 metų kultūros mecenatas.

Geriausių kūrėjų nominacijas pristatė dailininkas, režisierius, įvairių komisijų ekspertas ir visų kultūros kūrėjų kolega Julius Zareckas. Vertinimui buvo pristatyti penki projektai. Savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka pasiūlė projektą „Jaunųjų Ukmergės menininkų parodų ciklas „Eco print“. Tai parodos, kurių nemaža dalis buvo eksponuojama Kraštotyros muziejuje, Kultūros centro ir „Vilkamirgės“ galerijose. Surengta daugiau 10-ies parodų. Parodas rengė idėjos autorė,  bibliotekos darbuotoja Kristina Darulienė. Biblioteka pasiūlė ir Aušros Bartkutės-Deviatnikovos parodų ciklą. Ji 2018 metais dalyvavo ne vienoje jungtinėje ir surengė ne vieną personalinę parodą. Liaušių bendruomenė konkursui pristatė Vaido Ramoškos skulptūrą „Lietuvai 100 - Liaušiai“ prie Liaušių kultūros namų ir kelio Ukmergė – Molėtai. Dar vienas kūrybinis projektas – kuklus leidinėlis, ilgametės Želvos vidurinės mokyklos mokytojos, kraštotyrininkės, muziejininkės Zitos Kriaučiūnienės darbų išdava - knygelė apie Želvos krašto istoriją.

Geriausiu projektu pripažintas savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus pristatytas projektas – režisierės Natalijos Kovarskienės idėja ir įgyvendinimas:  monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“ apie kunigą, rašytoją Juozą Tumą-Vaižgantą. Pasak J. Zarecko, geriausiu spektaklio įvertinimu buvo kelių minučių tyla salėje jam pasibaigus. Tai yra pats aukščiausias žiūrovo įvertinimas. Projektui nugalėtojui įteikiama Henriko Orakausko skulptūros „Sveikinu“ replika.
 
Geriausiu 2018 metų kultūros darbuotoju pripažinta Kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus meno vadovė Alė Ališauskienė. Šis vardas suteikiamas už pasiekimus, reikšmingus darbus kultūros srityje, kultūros vertybių ugdymą.

2018 metų kultūros mecenatu už materialią ir kitokių formų paramą kultūros įstaigų kūrybinių renginių ar projektų įgyvendinimui paskelbta UAB „Egvila“. Nominaciją atsiėmė bendrovės generalinis direktorius Valentinas Genys. Jam įteiktas Egidijaus Darulio paveikslas „Vėjuota diena“.

Šias metais atsirado dar vienas garbingas vardas, dar vienas apdovanojimas. Tai nominacija „Ukmergės kultūros ambasadorius“. Šią nominaciją pelno žmonės, kurie savo veikla, kūryba tampa Ukmergės kultūros ambasadoriais, žmonės, kurie kūrybiniais pasiekimais stiprina Ukmergės krašto bendruomenes, kultūros tapatybę, tai pranešdami visam pasauliui. Šiais metais pirmoji, ypatinga nominacija įteikta ukmergiškiui, muzikologui, humanitarinių mokslų daktarui, Kauno technologijos universiteto profesoriui Dariui Kučinskui. Jam įteiktas Laimutės Dzigaitės paveikslas iš žolynų.

Po apdovanojimų kultūros darbuotojai pasidalino į tris grupes ir apžiūrėjo kuriamą Kraštotyros muziejaus ekspoziciją, mieste ieškojo skambančių balandžių ir skanavo vaisius prie šokolado fontano.

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau