Spausdinti

Baltijos keliui - 30. Praėjo jau 30 metų, kai Baltijos – Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautų 2 milijonai žmonių, vieningai susikabinę rankomis į 650 kilometrų grandinę, pasauliui parodė, kad nori gyventi laisvai ir nepriklausomai. Šis įvykis rajone buvo paminėtas įvairiausiais renginiais, į juos pakviesti ne tik ukmergiškiai, bet ir kitų rajonų gyventojai.

Šventinių renginių estafetę pradėjo sportininkai. Prie rajono ribos buvo pasitikti jau XXVIII tradicinio tarptautinio estafetinio bėgimo dalyviai. Kartu su 27 lietuviais ir 8 latviais trasą nuo Vilniaus iki Talino įveikė ir būrys NATO kariūnų, atstovaujančių įvairioms valstybėms.

Pirmieji rajono ribą pasiekė neįgalieji su vežimėliais. Prie jų prisijungė ir dviratininkai. Atvykus bėgikams, rajono meras Rolandas Janickas ir Sporto centro atstovai apdovanojo Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos prezidentą Vidmantą Dobrovolską, šių bėgimų pradininką Romą Bernotą, ukmergiškį Juozą Songailą, Birutę Striukienę, Latvijos bėgikus: Raisą Marcinkus ir Arnį Vermelį. Bėgikai rajono merui Rolandui Janickui įteikė koliažą iš nuotraukų su įvairių metų bėgikų pasitikimo prie rajono akimirkomis.

   Ukmergės rajone prie estafetinio bėgimo prisijungė ir Gintautas Gelūnas, Robertas Vaičiūnas bei Žilvinas Maleronka su keturmete dukra. Bėgo ir Sporto centro jaunieji futbolininkai bei krepšininkės ir lopšelio-darželio „Nykštukas“ 5-7 metų amžiaus auklėtiniai.

Vakarop ukmergiškiai ir kitų rajonų atstovai rinkosi tose vietose, kur stovėjo prieš 30 metų. Šias vietas dabar žymi kryžiai, koplytstulpiai, ukmergiškių vietą – paminklinis akmuo. Prie jo susirinko keli šimtai žmonių. Dainuodami su Kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių mišriu choru „Tremtinys“ ir folkloro ansamblio „Pyniava“ atlikėjais, susirinkusieji sulaukė rajono mero Rolando Janicko, atvežusio raikytos ukmergietiškos duonos. Kadangi ja teko dalintis visiems, duona tapo susirinkusius vienijančiu simboliu.

Renginio metu vaikai trispalvės spalvomis dažė iš akmenukų sudėliotą širdį, susirinkusieji iš spalvotų siūlų, simbolizuojančių trijų Baltijos šalių vėliavas, pynė juosteles, visi kartu, sustoję į didelį, bendrą ratą dainavo laisvės dainas, fotografavosi, dalinosi 30-ies metų senumo įspūdžiais.

Po paminėjimo renginys persikėlė į Didžiosios kovos apygardos parką prie Mūšios tvenkinio. Čia tūkstantinė žmonių minia vykusiame koncerte klausėsi kolektyvų iš Utenos, Kėdainių, Švenčionių, Jurbarko, Jonavos, Ignalinos. Ukmergę šiame koncerte atstovavo Kultūros centro mišrus politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vad. Julė Juodienė, koncertmeisterė Dalia Stundžienė), Kultūros centro Šventupės skyriaus kolektyvas „Šventerečius“ (vad. Kazimieras Šermukšnis) ir Kultūros centro Siesikų skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Vieversa“ (vad. Mindaugas Grainys).

Šventinę nuotaiką ir Baltijos kelio dvasią stiprino lėktuvai ir parasparniai virš susirinkusiųjų barstę gėles.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau