Spausdinti

Lapkričio 12 d. Ukmergėje, "Vilkamirgės" galerijoje (Kęstučio a. 2-2, II. a.) atidaryta Vytauto Almanio fotografijų ar tiesiog dokumentinės fotografijos, t. y. visko ką matė, jautė  ir lietė pats fotografijų autorius, paroda.

Veržlus gyvenimo optimistas, miškininkas, rašytojas ir entuziastingas kalnų žvalgybininkas bei sniego žmogaus ieškotojas Vytautas Almanis gimė 1936 m. rugpjūčio 8 d. Viešučiuose, dab. Akmenės raj. 1961–1970 m. gyveno Altajuje, ten baigė Bijsko miškų technikumą, buvo girininku įvairiuose Altajaus vietose, o grįžęs – Lietuvos miškų ūkiuose, nuo 1988 m. dirbo Kamanų rezervate. Šiuo metu Vytautas su žmona, puikia poete Julija Almanis gyvena N. Akmenėje, o gimtajame Viešučių kaime, buvusios tėvų sodybos žemėje, yra užsodinęs ir prižiūri besistiebiantį į dangų 9 ha ąžuolyną, turi savo bityną, nedidelį sodą bei mažučiuką namelį ir susikūręs ten savo „mažąjį Altajų“.

2008 m. V. Almanis tapo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatu.

Yra parašęs intriguojančius nuotykių romanus „Audra susitelkė Korgone“ (1981), „Toli ir arti“ (1985), „Už kalnų namai“ (1992). Taip pat, skaitytojų vaizduotę žadinančias publicistines knygas: „Baltųjų vandenų šalyje“ (1973), „Per Ulkero žvaigždyną“ (1979), „Tolstančios salos“ (2016). Ne viena rašytojo knyga iliustruota jo paties darytomis fotografijomis.

2018 metų pavasarį, padedant organizuoti naujausios Vytauto knygos „Už ribos“ pristatymus Ukmergėje, Vilkaviškyje ir Garliavoje, kilo mintis skaitmenizuoti jo skaidrių (diapozityvų) archyvą ir parengti fotografijų parodą. Taip atsirado ši paroda. Joje – 1970 – 1991 metais darytos Kalnų Altajaus fotografijos. Fotografijose nesunku pastebėti, kas patraukia autoriaus akį: Altajaus žolynai, bitynai ir bitininkai. Tai trys dalykai, kurie dažnai, sodriai ir su neslepiama meile aprašomi ir Vytauto knygose. Dažname kadre matome šeimos narius: žmoną Juliją, sūnų Andrių ir dukrą Ritą.

Kaip rašo pats Vytautas: „Dažniausiai fotografijoje viskas atrodo geriau, negu yra iš tikrųjų. Altajuje – atvirkščiai. Kalnai, žolynai, upės, bitynai ir jų šeimininkai gyvenime yra ryškesni, spalvingesni, negu visa tai matome ant popieriaus.“ Visgi, pažiūrėti yra į ką.

Paroda „Vilkamirgės“ galerijoje veiks nuo lapkričio 12 iki gruodžio 12 d.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Plakato autorė - O. Judakova, nuotraukų - V. Almanis.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau