Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta rankraščių ir senųjų spaudinių paroda „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Ukmergė“. Parodą parengė Vilniaus universiteto biblioteka. Renginio metu visuomenei buvo pristatomi Lietuvos istorijai ir kultūrai reikšmingi dokumentai, tarp kurių ir šaltiniai, susiję su Ukmergės miesto ir krašto praeitimi.

Šis Ukmergei skirtas renginys – Vilniaus universiteto bibliotekos jau šeštus metus tęsiamo projekto „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“ dalis. Projekto tikslas – VU bibliotekoje saugomo regionų kultūros paveldo vertybių, turinčių išskirtinę svarbą Lietuvai ir jos kultūros istorijai, pristatymas. Šiais metais 450 metų jubiliejų švenčianti Vilniaus universiteto biblioteka, įgyvendindama projekto idėją, planuoja aplankyti 15 Lietuvos miestų.

Parodos lankytojai galėjo išvysti autentišką 1680 m. Ukmergės pavieto žemės teismo aktų knygą, rankraštinius Ukmergės krašto bažnyčių ir dvarų inventorius, žymių kraštiečių – Antano Smetonos, Pauliaus Galaunės, Zigmo Zinkevičiaus – rankraščius. Taip pat minėtinas  ir XIX a. pradžioje nubraižytas Vilniaus dominikonų vienuolynui priklausiusių valdų dabartiniame Ukmergės rajone planas ir kiti dokumentai. Parodoje buvo eksponuojami ir spaudiniai iš pirmųjų Vilniaus universiteto bibliotekos mecenatų (Jurgio Albinijaus, Žygimanto Augusto, Valerijono Protasevičiaus) kolekcijų. Taip pat buvo eksponuoti ir įdomūs knygos meno pavyzdžiai – vienintelė žinoma Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma puošniu įrišimu išsiskirianti XVI–XVII a. Vilniuje dirbusio knygų leidėjo Jokūbo Morkūno knyga ir 2018 m. dailininko, poeto Vytauto Kuso sukurta itin mažo formato knyga, užfiksuota Lietuvos rekordų knygoje ir oficialiai pripažinta pačia mažiausia lietuviška knyga pasaulyje.

Parodos lankytojai taip pat turėjo galimybę savo rankose palaikyti Martyno Mažvydo knygos „Katekizmas“ kopiją, kuri praktiškai nesiskiria nuo originalo – kopija, kaip ir originalas susiūta netolygiai, galima apčiuopti jos popieriaus faktūrą bei pergamento netolygumus.

Apie Vilniaus universiteto biblioteką, jos turtingus fondus ir galimybes lankytojams pasakojo Vilniaus universiteto bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė, o parodoje eksponuojamą dokumentinį paveldą pristatė bibliotekos Rankraščių skyriaus bibliotekininkas Paulius Bagočiūnas. Po parodos pristatymo visi galėjo apžiūrėti saugiai stenduose eksponuojamus rankraščius, užduoti norimus klausimus Vilniaus universiteto bibliotekos specialistams.  

Kistinos Darulienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau