Spausdinti

Šiandien, kai vis daugiau paslaugų keliasi į interneto platybes, yra puiki galimybė domėtis savo krašto istorija bei kultūra neiškėlus kojos iš namų. Nuotolinės paslaugos, teikiamos daugelio kultūros įstaigų, leidžia skaitančiai ir nuolat besimokančiai visuomenei susipažinti su Lietuvos istorija bei kultūra, peržiūrėti skaitmenines kolekcijas, turtingus kultūros įstaigų fondus. Nemažai medžiagos internete galima rasti ir apie Ukmergę bei jos rajoną.

Dar 2008 metais sukurta interneto svetainė „Vilnijos vartai“, kuri skirta Vilniaus apskrities bibliotekų kraštotyros informacijos sklaidai internete. Jos tikslas – atskleisti visuomenei, nutolusiam vartotojui (lietuviams užsienyje, moksleiviams, visiems besidomintiems Vilnija) vienoje vietoje sutelktą, susistemintą, atrinktą, išliekamąją vertę turinčią ir bibliografiniais sąrašais paremtą informaciją apie Vilniaus apskritį – dramatiškos istorijos, turtingos materialinės ir dvasinės kultūros, savitų tradicijų kraštą. Nors internete gausu įvairios informacijos apie vietinį kultūros paveldą, bet ji ne visada patikima, nes dažnai neparemta šaltiniais. Kraštotyros informacijos poreikis tikrai yra: žmonės domisi įvairių Vilnijos vietovių istorija, asmenų –  giminių ir šeimų –  kultūriniu palikimu, nuopelnais ir atminimo įamžinimu. Prieiga prie šios svetainės yra: http://www.vilnijosvartai.lt/.

„Vilnijos vartuose“  sutelkta puiki informacijos bazė apie Ukmergės rajono vietoves (miestą, rajoną, kaimus ir miestelius), žymias mūsų krašto asmenybes (literatūrinės Vlado Šlaito premijos laureatus, miesto garbės piliečius, nusipelniusius savo darbais kraštiečius), taip pat pateiktas kraštotyros darbų, saugomų Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje ir jos kaimo padaliniuose, sąrašas, yra ir suskaitmenintų darbų bei leidinių.

Dar viena, visai neseniai startavusi svetainė, – „Bičių korys. Bendruomenių kraštotyra“. Tai elektroninė duomenų saugykla arba „korys“, į kurį savo „medų“ – prisiminimus, pasakojimus, vaizdinę medžiagą – gali atnešti kiekvienas, besirūpinantis savo tapatybės ugdymu, Vilniaus ir Alytaus apskričių kultūros paveldo išsaugojimu ir sklaida. Svetainė buvo inspiruota kraštotyros duomenų bazių „Vilnijos vartai“ ir „Dainavos kraštas“, kuriose taip pat buvo pateikiama bendruomenių kraštotyros informacija. Prieiga internetu prie šios svetainės: https://bendruomeniukrastotyra.lt/. Šioje  svetainėje jau publikuota nemažai krašto žmonių istorijų, prisiminimų, yra sudėti ir Ukmergės krašto bibliotekininkų prisiminimai, nuotraukos.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos svetainėje www.ukmergesvb.lt galima rasti ir parengtų virtualių parodų apie poetą Vladą Šlaitą, Ukmergės viešosios bibliotekos istoriją, mūsų krašto knygnešius, daraktorius, prezidentą Antaną Smetoną, žymius Ukmergės krašto žmones, jų atminimo įamžinimo vietas bei dar daugiau.
Neabejotinai daugybė suskaitmenintos įdomios informacijos, nuotraukų, tekstų apie Ukmergę galima rasti ir skaitmeninto kultūros paveldo svetainėje www.epaveldas.lt. Jos paieškos langelyje įvedus žodį „Ukmergė“, galima matyti atvirukų, nuotraukų ir kitų dokumentų, kurie saugomi Ukmergės kraštotyros, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės, Lietuvos dailės ir kituose šalies muziejuose. Šiame portale galima rasti ir Lietuvos valstybės istorijos archyvo suskaitmenintas XIX-XX amžiaus Ukmergės RKB gimimo, mirties bei santuokos metrikų knygas.

Taigi tradiciniams informacijos paieškos būdams bei metodams nenusileidžianti interneto erdvė kviečia visus naudotis kultūros lobiais internete, kurie leidžia ir skaityti bei peržiūrėti informaciją, ir patiems prisidėti prie jos kūrimo.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau