Spausdinti

Po pakankamai ilgos kūrybinės pauzės, ukmergiškiai scenos mėgėjai vėl susispietė į krūvą ir pakvietė žiūrovus į naujo spektaklio premjerą... Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatras spalio 25 d. pristatė spektaklį pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Aš tave užmiršau“. Tai žydaitės ir lietuvio meilės istorija, užgimusi tarpukario Lietuvoje ir, likimams persipynus, skaudžiai atsivejanti iki šių dienų.

Ukmergė, skaičiuodama savo istoriją, tam tikrą laiką buvo ir žydiškas miestas, kuriame gyveno didelė žydų bendruomenė, holokausto metu beveik visiškai sunaikinta. Tad ta istorija ne tik žydų, bet ir mūsų - lietuvių, gyvenusių kartu ir šalia.

D. Čepauskaitės pjesę teatro scenoje interpretavo Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatro režisierė Skaistė Vasiliauskaitė–Dančenkovienė.

Prieš žengiant į scena vyko aktyvus pasiruošimas. Bendradarbiaujant su Ukmergės kraštotyros muziejumi, gilintasi į Ukmergės žydų istoriją, su kuria supažindino muziejininkas-istorikas Raimundas Ramanauskas.  Dėl žydų tradicijų, papročių ir pasaulėžiūros konsultuotasi su Vilniaus žydų Gaono muziejininke Jurga Jackevičiūte. Apie pjesę diskutuota su pačia pjesės autore D. Čepauskaite.

Savo pastatyme Ukmergės kultūros cento mėgėjų teatras pasakoja meilės, pasimetimo, išdavystės, išgyvento siaubo ir vilties išlikti istoriją. Lietuvių ir žydų tautų, gyvenusių greta, istoriją. Tarpukario lietuvio ir žydaitės likimų istoriją. Likimų, kurie persipina, raizgosi, trūkinėja, išlieka ir praeities draiskanomis atsiveja iki šių dienų.

Nuotraukos iš Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatro foto archyvo.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau