Spausdinti

Balandžio 16-ąją Deltuvoje – Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje atidaryta respublikinė  paroda  „Sodų sakmės“. Tai Vilniaus etninės kultūros centro dovana ne tik Deltuvai - Mažajai Lietuvos kultūros sostinei 2021, bet ir visiems Ukmergės krašto žmonėms. Deltuva - pirmoji parodos stotelė, keliaujant per dar tris Lietuvos mažąsias kultūros sostines - Krakes, Veliuoną, Nevarėnus.

Šiaudiniai sodai - ne tik grožis, net ne būdas išreikšti save. Juose lietuvių tautos tradicijos, gili apeiginė prasmė. Pasak parodos organizatorės, Vilniaus etninės kultūros centro kultūrinių veiklų koordinatorės tautodailininkės Marijos Liugienės, sodus rišančios daugiau nei keturiasdešimt metų, seniau sodas kabodavo kone kiekvienuose namuose. Juos rišdavo didžiosioms šventėms – Kalėdoms ir Velykoms. Kalėdinius sodus puošdavo saulutėmis, žvaigždutėmis, Velykoms skirtus − paukščiukais, į kuriuos galima įdėti ir margutį, taip pat išpūsto kiaušinio kevalais, gėlytėmis. Paukštis lietuviui įprasmino dangaus ir žemės ryšį, buvo tikima, kad protėvių vėlės išskrenda  Paukščių taku, o pavasarį ant jų sparnų kartu su šiluma ir saule sugrįžta atgal. Papročiais labiausiai apipinti vestuviniai sodai, būdavę neatskiriamu aukštaičių vestuvių apeigų atributu. Krikštynoms sodą rišdavo besilaukianti mama. Siūlą būsimam sodui ji kabindavo ant kablio, ant kurio vėliau buvo kabinama vygė.

Šiuolaikiniam pasauliui labai trūksta darnos. Nuolat skubėdami, žmonės prarado gyvenimo pojūtį, pusiausvyrą. Pakabintas palubėje besisukantis sodas pripildo namus geros energijos ir sutarimo. Jo lauke atsiranda  ramybė ir tylus džiaugsmas. Būtent to dabar mums labiausiai reikia. Gal būt tai yra sodų uždavinys dabarčiai.

Tautodailininkų pastangų dėka sodai atgimsta ir vėl tampa nepakartojama mūsų namų puošmena.  Deltuvos kultūros namuose eksponuojama 60 šiaudinių sodų, kuriuos pateikė 24 rišėjai iš įvairių Lietuvos regionų. Parodos tikslas – ne tik parodyti šių kūrinių grožį, sakralumą, rišėjų išmonę bei kruopštumą, bet tuo pačiu ir įkvėpti, padrąsinti daugiau žmonių prisiliesti prie sodų rišimo tradicijos.

Dėkojame visiems tautodailininkams, padovanojusiems mums šį įspūdingą reginį. Džiaugiamės, kad į sodų rišėjų būrį įsiliejo vidiškietė Janė Giedraitienė. Savo pirmąjį surištą sodą mums dovanoja deltuviškė Rasa Laskauskienė.

Paroda veiks iki gegužės 28 d. Ją aplankyti gyvai karantino metu galima iš anksto paskambinus į Deltuvos kultūros namus. Kviečiame visus apsilankyti Deltuvoje - Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje.

Projekto „Deltuva - Mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2021“ koordinatorė - Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė.

E. Darulio fotografijos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau