Spausdinti

Spalio 15 – 17 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks tarptautinė šiuolaikinio meno mugė Art Vilnius’21.

Šiemet mugėje dalyvaus 55 galerijos iš 12 pasaulio šalių: Lietuvos, Prancūzijos, Baltarusijos, Vokietijos, Ukrainos, Albanijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Danijos, Italijos ir Rumunijos.

Ketvirtą kartą „Vilkamirgės“ galerija atstovaus Ukmergę. Šiemet pristatysime puikią grafikę Nijolę Vilutienę (Ingelevičiūtę), kurios grafikos ir akvarelių parodą ukmergiškiai turėjo progą pamatyti lygiai prieš metus.

Nors ir seniai gyvena Vilniuje, Nijolė yra trečios kartos ukmergiškė: Ukmergėje gyveno jos močiutė Konstancija Urbonavičienė, mama Vanda Urbonavičiūtė Ingelevičienė apie 1950 - 1953 metus mokytojavo iš pradžių Ukmergės bazinėje mokykloje, vėliau - A. Smetonos gimnazijoje. Ukmergėje dar stovi Nijolės vaikystės namas, kurį senieji miestiečiai galbūt žino kaip „amerikonų namą“.

Apie N. Vilutienę ir jos kūrybą menotyrininkė G. Kliaugienė yra rašiusi: „Nijolė nemeluoja, nespekuliuoja, neapgaudinėja. Be galo švariai ji brėžia moters ypatingumą, keistumą ir vienatvę šiame liūdname pasaulyje. Iš kur ateina tas švarus kūrybos laukas? Manau, iš Nijolės prigimties, charakterio, gyvenimo būdo. Pažįstu ją jau daug metų, užtat galiu tik stebėtis – kaip čia yra, kad prie jos visai nelimpa gyvenimo purvas? Juk visus mus pasaulis lamdo ir niurko, kone visi anksčiau ar vėliau sužinome, kad didžioji dalis svajonių neišsipildo, kad po garsiomis tiesomis dažnai slypi melas, kad tikėti ir pasitikėti kitu žmogumi pavojinga ir rizikinga. Nijolę tie visi „žinojimai“ kažkaip aplenkė. Nuo jaunystės, kai kažkada seniai seniai gulėjome ant pilvų Juodkrantėje, žarstėme smėlį ir tyliai šnekučiavomės apie vaikus ir meną, iki dabar ji liko tokia pati – patikli, beveik naivi, vaikiška. Ir nuoširdi. Gal todėl žiūrėdama paskutiniuosius jos darbus nejučiom galvoju – kaip svarbu žmogui, o ypač menininkui, jo vidinis tyrumas ir kaip nedaug to tyrumo belikę mūsų mene. (Pakalbėkime apie ją (toks nedidelis menininkės portretas), 7 meno dienos, 1994, rugsėjo 5 d.)"

Maloniai kviečiame apsilankyti mugėje!

Mūsų stendas 5.12

Iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Ukmergės r. savivaldybė

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau