Spausdinti

Vasaros pabaigoje prasidėjęs ir iki šiol vykstantis Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos projektas  „Dailės terapijos plenero „Spalvos gydo“ organizavimas“ apėmė beveik visas amžiaus grupes ir buvo skirtas ne tik miesto, bet ir kaimo žmonėms, kurie pandemijos laikotarpiu patyrė sunkų izoliacijos etapą, vaikai – pervargimą nuo kompiuterio nuolat dalyvaujant nuotolinėse pamokose.

Žolinių savaitės renginių cikle, Deltuvoje tris dienas vyko meno terapijos užsiėmimai ir dailės pleneras su deltuviškėmis. Meno terapijos užsiėmimus vedė lektorė Vida Grigaliūnaitė-Plerpienė. Užsiėmimų metu deltuviškiai išbandė šokio ir judesio pojūčius, mokėsi smėlio bei kitomis priemonėmis kurti menines instaliacijas, meditavo, kas užsiėmimų dalyviams davė daug naudos, visi užsiėmimuose dalyvavę patyrė atsipalaidavimo, sustojimo, džiaugsmo šia akimirka dovaną.

Meno terapija yra labai populiari pasaulyje, Lietuvoje ja irgi domimasi. Per du paskutinius metus žmonėms teko patirti ilgalaikę izoliaciją, įvairius suvaržymus, kurie vis dar nesibaigia ir ateities perspektyvos yra vis dar miglotos. Be abejonės, tokia situacija palieka randų psichologinėje būklėje.

Rugpjūčio 21 d. projekto veikla persikėlė į Deltuvos globos namus, kuriuose buvo vykdoma meno terapija remiantis pasaulio dailininkų kūryba. Valandėlę trukusi meninė pažintis buvo smagi pagyvenusiems senjorams, kurie pastaruosius du metus buvo izoliuoti globos namuose, kuriuose gyvena, ir bet kokie lankytojai jų yra laukiami ir teikia džiaugsmo.

Rugpjūčio 25 d. į projektą buvo įtraukti rajono mokytojai, kurie akvarelės pagalba kūrė savo dvasines būsenas bei jas verbalizavo trumpais haiku eilėraščiai ar frazėmis.

Rugsėjo 3 d. projekto rėmuose lankėsi rašytoja Jurga Vilė. Ji pristatė savo naują knygą vaikams „Chameleono sapnai“ ir vedė meninę terapiją, susijusią su chameleono savybėmis, bendravo su Deltuvos pagrindinės mokyklos pirmokėliais, pasakojo apie jausmus ir būdus, kaip juos galima išreikšti, daug kalbėjo ir apie chameleonų gyvenseną, kurių draugijoje jai teko praleisti 3 metus gyvenant Pietų Ispanijoje.

Rugsėjo 16 d. Ukmergės bibliotekoje buvo vedama akvarelės ir žolynų terapija negalių turintiems žmonėms.

Visą spalį Ukmergės bibliotekoje vyko terapijų metu sukurtų darbelių paroda, kuri kartu su edukaciniais užsiėmimais keliaus po bibliotekos filialus visą lapkritį ir gruodį.

Viešoji biblioteka, vykdydama projektą “Dailės terapijos plenero organizavimas “Spalvos gydo”, kurį remia Ukmergės rajono savivaldybė, džiaugiasi galėdama prisidėti prie bendros visuomenės dvasinės būklės gerinimo, suteiktos žinios, technikos padės ateityje saugiai užsiimti saviterapija ir savigyda…

Nuotraukos - autorės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau