Ukmergė kultūros centro dailės galerijoje trijų dailininkų paroda. Darbus eksponuoja sutuoktiniai - Mikalojus Povilas Vilutis, jo žmona Nijolė Vilutienė (Ingelevičiūtė) ir jų dukra Emilija Balas. Įvairaus formato paveikslai, grafikos darbai, molbertai su mažais grafikos darbais žiūrovui leidžia susidaryti išsamų vaizdą, kokį meną kuria šeima, kuo ji kvėpuoja, kokią technika menininkus labiausiai žavi.

M. P. Vilutis puikus, universalus menininkas, VDA profesorius. Jis grafikas, šilkografijos technikos pradininkas bei korifėjus Lietuvoje, knygų dailininkas, plakatistas, tapytojas ir rašytojas, kurio darbus įvairiausiom temom daugiausia spausdina „Šiaurės Atėnai“.

Menininkas gimė 1944 m. skulptorės Emilijos Liobytės (1916-1955) ir tapytojo Jono Vilučio (1907-1978) šeimoje, jam didelę įtaką darė ir jo teta Aldona Liobytė (1915-1985), žinoma rašytoja, vertėja ir kultūrininkė. Kaip rašė dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-Lupeikienė, menininko suformuotas stilius raiškiai išsiskiria tiek vaizdavimu, maniera, tiek ir savitais vaizdiniais bei ikonografija.

Už savo kūrybą dailininkas M. P. Vilutis įvertintas aukščiausiu apdovanojimu - nuo 2004 metų yra Nacionalinės premijos laureatas.

Ukmergėje gimusi Nijolė Vilutienė (g. 1949) – grafikė, mokėsi M. K. Čiurlionio mokykloje, 1972 m. baigė Vilniaus dailės instituto grafikos specialybę. Nuo 1985 m. dailininkė yra Lietuvosdailininkų sąjungos narė, 2005 m. jai suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas, 2009 m. suteikta individuali valstybinė meno stipendija. Menininkė įtraukta į „Visuotinę lietuvių enciklopediją“, į žinyną „Kas yra kas Lietuvoje“, į „Lietuvos dailininkų žodyną“. N. Vilutienės kūryba yra ypatingai persmelkta grafikos. Ji puikiai valdo liniją nuo pačios ploniausios iki pačios storiausios.

Menininkė dalyvavo 27 parodose Lietuvoje ir užsienyje, surengė 15 personalinių parodų. Jos darbų yra įsigiję Vilniaus universiteto Grafikos kabinetas, Lietuvos dailės muziejus, Gyor (Vengrija) miesto municipalinis muziejus, Grabados (Buenos Aires, Argentina) grafikos muziejus, ADOGI (Barselona, Ispanija) mažų formų grafikos centras, Nacionalinis Taivano dailės muziejus.

Nijolė Vilutienė (Ingelevičiūtė) yra ukmergiškė. Gimė ji mediniame name Bažnyčios gatvėje. Per parodos atidarymą ji prisiminė savo drauges, mažas išdaigas. Ir čia pat atsirado kas gyveno kaimynystėje, ar šiame name, kai menininkės šeima jau buvo išsikėlusi.
 
Dailininkų dukra Emilija Balas (g. 1977) taip pat pasirinko vaizduojamųjų menų kryptį. VDA absolventė, dabar gyvenai Frankfurte (Vokietija), daugelį metų tapo, neseniai surengė personalinę tapybos parodą Vilniaus „GODO“ galerijoje. Bet jau spėjo sudalyvauti 18 parodų, surengtų  Lietuvoje, Ukrainoje ir Lenkijoje. Ji Lietuvos Respublikos Seime 2003 m. apdovanota Kryžiumi „Išlikimas. Rezistencijos keliai“. Dalyvavo trijose Kūrybinėse dirbtuvėse Lietuvoje, Lenkijoje ir Ukrainoje.

Paroda veiks iki 2022 metų sausio 8 dienos.

Reprodukcijos ir nuotrauka - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau