Spausdinti

Po beveik 80 metų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, daugeliui Europos Sąjungos valstybių gyventojų karo veiksmai ir kraujo liejimas Ukrainoje atrodė visiškai neįmanomas dalykas XXI-ojo amžiaus pradžios Europoje. Nepaisant to, Rusijos sukeltas karas Rytų Ukrainoje tęsėsi ištisus 8 metus. Dabar, nauja atvira masyvi Kremliaus valdovų sukelta agresija, siekiant užvaldyti visą šalį, kelia grėsmę visiems europiečiams.

Tomas J. Daunora 2019-2021 metais praleidęs daug laiko Ukrainoje, sukūrė projektą „War Shards“ („Karo skeveldros“). Projekte atskleidžiami autoriaus surinkti karo technikos ir šaudmenų fragmentai iš gynybinės linijos apkasų Rytų Ukrainoje. Instaliacija sudaryta iš šautuvų vamzdžių, lengvųjų ir sunkiųjų kulkosvaidžių šovinių, sprogstamųjų minosvaidžių sviedinių, pramuštų šarvų skeveldrų.

Paroda kviečia lankytojus prisiliesti prie šių karo elementų fragmentų ir pajusti šiandienos Ukrainos žmonių kančias. Geografiškai tolimesnėms šalims šių dienų karinė agresija prieš Ukrainą yra sunkiai suvokiama, todėl svarbu karo nusikaltimus ir demokratinės visuomenės naikinimo faktus viešinti bei skleisti visose Europos Sąjungos šalyse. Gyvu prisilietimu prie vykstančio karo siekiama stiprinti valstybių piliečių ir jų lyderių solidarumą su Ukraina ir jos žmonių skausmu.

Ukmergės kraštotyros muziejus kviečia stoti į Ukrainos draugų ir įvairiapusiškų rėmėjų draugę. Jau šį sekmadienį, gegužės 8 dieną, 14:00 valandą vyks parodos „Stand up for Ukraine“ atidarymas. Parodos svečius kviesime fotografuotis nuotraukos „Sugriautas Kijevas“ fone bei dalintis šiomis fotografijomis socialiniuose tinkluose su grotažymėmis #WarShards ir #StandupforUkraine, taip siekiant atkreipti Europos dėmesį į įvykius Ukrainoje.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau