Ukmergiškiu Darulių šeima liepos 30-31 d. dalyvavo pasaulio dambrelininkų festivalyje-kongrese, kuris vyko Berlyne. Egidijus Darulis tapo pasaulio dambrelininkų asociacijos, kurioje atstovaus Lietuvai, nariu.

Dambrelininkų festivaliai rengiami nuo 1984-ųjų ir vyksta kas penkerius metus. Organizuojami vietose, turinčiose sąsajų su dambreliu. Pavyzdžiui, viename Austrijos mieste yra net 38 dambrelių dirbtuvės ir dambreliui skirta skulptūra. Jakutijoje įkurtas dambrelio muziejus. Kinijoje rastas seniausias dambrelio piešinys, datuojamas 300 m. prieš Kristų.

Tokiame festivalyje Daruliai dalyvavo jau antrą kartą. Pirmąsyk grojo 2010-aisiais Vengrijoje. Nuo tada su įvairių pasaulio šalių dambrelininkais yra pažįstami ne tik iš interneto platybių, bet ir gyvai.

Į šiųmetį renginį Vokietijos sostinėje vyko visa šeima – Egidijus, Kristina ir trys jų vaikai. Koncertavo Egidijus, Kristina ir sūnus Jeronimas.
Festivalis-kongresas pasaulio dambrelininkų asociacijos iniciatyva vyko liepos 27–31 dienomis. Kaip pasakojo Kristina ir Egidijus, jį surengti pavyko tik iš trečio karto. Per kelerius metus dusyk jis buvo atidėtas dėl įvairių kliūčių.

Kadangi daug dambrelininkų ir dambrelių meistrų yra iš kalniečių tautų, priklausančių Rusijos federacijai, norėta renginį organizuoti Rusijoje, tačiau Maskva atsisakė. Tada planuota jį surengti Kinijoje. Daruliai turėjo kvietimą ir koncertavo, kad surinktų lėšų kelionei, mat šias išlaidas dalyviai moka patys. Tačiau festivaliui parinkta data sutapo su komunizmo Kinijoje sukakties metinėmis, ir renginys atmestas, kaip nepakankamai artimas liaudžiai ir neatitinkantis partinės linijos. Galiausiai ėmė plisti koronavirusas.

Nedaug trūko, kad renginys Berlyne taip pat būtų atšauktas dėl prasidėjusio karo Ukrainoje, nes daug dambrelininkų ir dambrelių gamintojų į festivalį kviečiami tiek iš Ukrainos, tiek iš Rusijos, kuriai taikomos sankcijos. Vis tik dambrelininko iš Vietnamo žodžiai, ištarti mirties patale: „Mes visi išmirsime, nesulaukę festivalio“, paskatino renginio nebeatidėlioti. Jį organizavo „UFA-fabrik“ kultūros kompleksas Berlyne. Lėšos, Darulių surinktos kelionei į Kiniją, panaudotos kelionei į Vokietiją. Organizatoriai dalyvius apgyvendino, pasirūpino maitinimu ir suteikė erdvę veikloms.

KONCERTAVO IR MOKĖSI

Šiųmečiame festivalyje prisistatė per 100 dalyvių iš daugiau nei 30-ies pasaulio šalių. Lyginant su 2010-ųjų renginiu, kuriame dalyvavo atstovai iš 15-os šalių, festivalis smarkiai išaugo.

Daruliai koncertavo du kartus. Neatvykus dalyviams iš Indijos, būtent jų programa buvo parinkta kaip verta parodyti dar kartą didesnėje scenoje. Vyko ne tik koncertai, bet ir mugė, kurioje buvo prekiaujama įvairiausių pasaulio šalių meistrų pagamintais dambreliais.

Dar viena festivalio dalis – meistriškumo dirbtuvės. Buvo galima išmokti įvairių autentiškų grojimo technikų – jakutiškos, kirgiziškos, gerklinio dainavimo. Naktimis veikė vadinama „atvira scena“, kur pasirodyti gali visi, kas nori.

Berlynui laiko šeima beveik neturėjo – po miestą pasižvalgė tik pirmą ir paskutinę dienomis. O visą kitą laiką dalyvavo festivalio veiklose.

Didžiausią įspūdį paliko organizuotumas, maitinimas, laisvas (kai mikrofonas prikabinamas prie piršto) įgarsinimas. „Dambrelis vienija tiek daug žmonių, visi suvažiuoja iš įvairių pasaulio šalių vien dėl idėjos. Net iš karo zonos. Buvo ir devyniasdešimtmetis senolis iš Prancūzijos, ir jaunas tėtis su trijų mėnesiu kūdikiu iš Lietuvos“, – sakė Kristina.

Iš atlikėjų labiausiai pristačiusieji tradicines grojimo technikas – jakutų, kirgizų, altajiečių pasirodymai. Tikru atradimu visai šeimai tapo estės koncertas. Sužavėjo tikslus grojimas ir skambesys. Vengrų grupė, kurią žinojo iš anksčiau, visus įtraukė šokti.

Festivalyje išgirstas technikas smalsu išbandyti patiems. Egidijus mokėsi gerklinio dainavimo, kurį išmokęs galbūt galės pamokyti ir kitus.

NARYSTĖ ASOCIACIJOJE

Maždaug prieš metus Egidijus gavo pasaulio dambrelininkų asociacijos prezidento Franz Kumpl kvietimą tapti asociacijos nariu. „Tai – garbė, aišku, sutikau“, – sako  Egidijus.

Asociacija stebi, renka ir kaupia informaciją, susijusią su dambreliais, visame pasaulyje. Kadangi Egidijaus veikla aktyvi ir matoma, pasirodė tinkamas būti kandidatu į asociacijos narius ir gavo kvietimą. Tačiau vien jo sutikimo nepakako. Kongreso metu vyko balsavimas – esami asociacijos nariai turėjo pritarti Egidijaus kandidatūrai. Šiuo metu jis yra vienintelis mūsų šalies atstovas asociacijoje.

Asociacija orientuojasi į mokslinę veiklą, o jos nariai prisideda, kas kuo gali, kuriant platformą, kurioje surinkta informacija sisteminama ir pateikiama visuomenei. Asociaciją domina su dambreliais susiję atradimai įvairiose plotmėse – istorinėje, archeologinėje, meninėje ir kt. Pavyzdžiui, kanadietis ir anglas surinko medžiagą tema „Dambrelis ir sunkioji muzika – rokas, metalas“.

Tai, kad tapo asociacijos nariu, Egidijų paskatino imtis naujos veiklos – asociacijai siunčia medžiagą apie dambrelį ir apie dambrelininkus Lietuvoje.

DAMBRELIO KELIU

Egidijus šiuo senoviniu muzikos instrumentu pradėjo groti, kai 2005-aisiais pirmąjį dambrelį gavo dovanų savo gimtadienio proga.

2007-aisiais kartu su ukmergiškėmis Juozapaitytėmis ir Bartašių šeima išleido pirmąjį albumą „Dambras“.

2009-aisiais pradėjo groti ir žmona Kristina. Egidijus tuo metu vedė dambrelininkų būrelį, o Kristina surengė dambrelininkų stovyklą.

2019-aisiais išleistas antrasis albumas „Šeiva“.

Sūnus Jeronimas dambreliu groja nuo šių metų vasario.

Egidijaus įgrotas kūrinys dambreliu pateko į rinkinį „Note Lithuania“, reprezentuojantį Lietuvos folk muziką.

Daruliai surengė penkis Lietuvos dambrelininkų festivalius: trys iš jų vyko Taujėnuose, du – Vinetu kaime, Kretingos rajone.

Pasak Egidijaus, Lietuvoje dambrelininkų yra, tačiau aktyviai veikiančių, koncertuojančių – iki dvidešimties. Albertas Bartašius pats gamina dambrelius. Nuo jo ir prasidėjo dambrelio atgimimas Lietuvoje, nes tarybiniais laikais instrumentas buvo uždraustas, kaip "šamaniškas".

Po šio festivalio šeima sulaukė daug kvietimų koncertuoti, reikia atsirinkti. Dažniausiai tenka aukoti savaitgalių laisvalaikį. Rugsėjo mėnesį planuoja vykti į festivalį Vengrijoje.

Nuotraukos iš Darulių šeimos foto archyvo

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau