Rugpjūčio 23 dieną, kai Sovietų Sąjungos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Molotovas ir Ribentropas pasirašė slaptuosius protokolus, žymi vieną juodžiausių dienų Lietuvos istorijoje, bet kartu, tai ir diena, įžiebusį viltį – ši diena Baltijos kelyje prieš 33 metus suvienijo tris Baltijos šalis ir paskelbė, kad jos nori gyventi laisvai ir nepriklausomai. Ši diena Ukmergėje paminėta renginiu prie paminklinio akmens partizanams šalia miesto turgavietės.

Po šv. mišių švč. Trejybės bažnyčioje minėjime tylos minute pagerbti okupacijos, genocido, represijų aukos, žmonės, kurie ant laisvės aukuro aukoja savo gyvybes, Ukrainoje kenčia pažeminimus, kalėjimus, persekiojimus. Kreipdamasis į susirinkusius rajono meras Rolandas Janickas kvietė prisiminti okupacijos įvykius, tuo metu gyvenusius ir už Laisvę žuvusius žmones, prisiminti šios dienos įvykius Ukrainoje, Rusijos veiklą pastaruosius 30 metų, kai ji siekė suskaldyti Europą, kai ji siekė supriešinti žmones. O, kadangi, imperijos bijo žmonių vienybės, kvietė būti vieningiems ir toliau remti Ukrainą, jos žmones.

Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės 1002-osios kuopos vadas Linas Kavaliauskas užsiminė, kad mes nežinome, gal kažkur kažkas šiandien pasirašinėja tokius pačius dokumentus. Bet laisvė nesibaigė. Todėl visiems linkėjo vienybės ir taikos.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė priminė pirmą mitingą 1987 m. rugpjūčio 23 d. apie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje ir 1989 metų Baltijos kelią. Priminė kovų kelią, kelią kad mes gyventume laisvai.

Prie paminklinio akmens rajono vadovai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus atstovai prie paminklinio akmens padėjo gėlių. Susirinkusiems koncertavo Kultūros centro Dainavos skyriaus meno vadovė Loreta Talutienė, Kultūros centro Sližių skyriaus folkloro kolektyvas „Siemanys“ (vad. Stasė Novikienė).

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau