Šalia Švč. Trejybės bažnyčios įsikūnijo miesto bendruomenės "Kaimynai" ir Ukmergės tautodailininkų bendra svajonė - įspūdinga prakartėlė, kurioje įsikūrė veik natūralaus dydžio drožtinės ir Kristaus gimimo laikų drabužiais aprėdytos figūros, primenančios Išganytojo atėjimo į šį pasaulį istoriją.

Bendruomenė "Kaimynai" parengė projektą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kuris jai pasirodė remtinas ir kuri skyrė jo įgyvendinimui 2 000 eurų.

Prakartėlės projektą bei Šventosios Šeimynos, Kūdikėlio Jėzaus, Trijų Karalių, piemenėlių ir gyvulėlių figūrų eskizus parengė Ukmergės tautodailininkų draugijos pirmininkas, skulptorius, dievdirbys Rimantas Zinkevičius, kuris pats ir išdrožė Karalių, Juozapo, Marijos, Kūdikėlio, piemens ir piemenėlio figūras. Gyvūnėlių figūras išdrožė Valentas Butkus. O visas jas nuspalvino tapytojas Vytautas Mackevičius. Visų kalėdinio stebuklo personažų rūbų dizainą kūrė Laima Dzigaitė, o juos siuvo ji pati, Kristina Zinkevičienė, Roma Radzevičienė bei Regina Žvirblienė. Aprangos detales piemenėliams siuvo Vladislava Vančenkova ir Janina Kuprienė. Ričardas Kupcikevičius išdrožė dėžutes, kurias laiko Karaliai. Žolynų paukščiukus pagamino Kristina Vašatkevičienė. Snaiges iš meldų rišo Laima Dzigaitė. Andrius Zinkevičius pagamino ir sukonstravo visą prakartėlės pastatą, o Stanislovas Zinkevičius pagamino šio pastato drožinėtas kolonas ir apdailos detales bei užrašą. Rimantas Zinkevičius kartu su sūnumi Andriumi "surentė" tvartelį.

Medieną gyvulėliams išdrožti padovanojo Veprių ūkininkas Algimantas Dubrickas, o UAB „Valdo leidykla“ nemokamai pagamino lentelę su užrašu „Ukmergės tautodailininkų ir bendruomenės „Kaimynai“ dovana miestui“. Prakartėlę šalia bažnyčios sumontavo Rimantas, Andrius, Stanislovas Zinkevičiai ir jų geras draugas Valentinas Balžekas, o jos apšvietimu pasirūpino Ukmergės kultūros centro darbuotojai, vadovaujant centro scenos dailininkui Egidijui Daruliui.

Po tiekos žmonių išvardijimo tiesiog pati prašosi prisimenama liaudiška ištarmė: "Daug rankų, didžią naštą pakelia". Dėkui joms visoms...

Prakartėlė miesto centre stovės iki Trijų Karalių šventės. Paskui bus saugoma Ukmergės kultūros centre.

Vienuolyno gatvės pradžioje nuo gruodžio vidurio ėmė veikti "BROMOS" galerija. Ši atvira lauko ekspozicinė erdvė gražiai įprasmino vieną iš kelių mieste išlikusių "bromų" - vartų į vidinius pastatų kiemus, vedančius per pačių pastatų pirmąjį aukštą. Šios idėjos sumanytojai ir galerijos atsiradimo iniciatoriai - Savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyrius bei Ukmergės meno draugija. Šios draugijos parengtą projektą irgi parėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (gal jai jau laikas į savo pavadinimą įtraukti ir žodį "kultūros"), kas be abejonės, džiugina, nes pertvarkant šią viešąją erdvę reikėjo pagaminti vartus, pakabinimo sistemas, suolus-objektus, originalią iškabą (tikrai labiau tiktų pavadinimas "įkasa")... Jokia galerija negali apsieiti be apšvietimo prožektorių ir paveikslų eksponavimui skirtų "bėgelių". Savivaldybei teko prisidėti prie ministerijos paramos, o pinigėlius į "kūną" vertė R. Chmieliausko įmonė "Dimega", UAB "Versmė", VšĮ "Trys kaimai" ir, žinoma, metalo plastikos skulptorius Andrius Janulis, kuris, be viso kito, pirmasis ir išeksponavo "BROMOS" galerijoje savo tiesiogine ir perkeltine prasmėmis svarius ir brutalia seno metalo estetika dvelkiančius kūrybinius darbus.

Ukmergiškė floristė Erika Jakimavičienė (Zylė) šiais metais Kalėdiniam laikotarpiui Ukmergės senamiestyje (Žuvų g.) sukūrė Meilės ir draugystės labirintą Magiškame miške, į kurį veda švytintys vartai. Pasivaikščiojus ir atlikus ritualus labirinte jūs surasite linkėjimų medį, ant kurio kiekvienas atėjęs gali palikti palinkėjimą… Gaila tik, kad ši stebuklinga vieta ja bus gana trumpai, nors, ko gero, stebuklai ir teturi būti trumpalaikiai, ne visiems prieinami ir matomi, na, nebent, išskyrus šioje D. Vyto nuotraukoje...

Nuotraukos - D. Vyto ir autoriaus.

 

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau