Balandžio 24 d. Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ (Muitinės g. 7, Kaunas) atidaryta Rimanto Šlipavičiaus-Šlipo, Arūno Kulikausko ir Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio kūrinių paroda „Nepaklusnumo ikonos“. Menininkai pristato kūrinius, įvairias meno formas ir medijas jungiančius darbus, įkūnijančius jų kūrybinius eksperimentus ir liudijančius šių menininkų maištavimą prieš kultūrines ir socialines normas bei politinius suvaržymus.

Parodos atidarymo metu vyko britų kuratoriaus David Ellis paskaita-performansas „Crash Report“ ir Rimanto Šlipavičiaus-Šlipo juostų perklausa. David Ellis pristatys performatyvų, iliustruotą ekskursą į „pasidaryk pats“ etosą, kuris įkvėpė 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių Europos kontrkultūrą, jo paties kūrybinį braižą ir tai, ką jis vadina „lytėjimo džiaugsmu“.

Menininko nepaklusnumą politiniams režimams, vyraujančiai kultūrinei, socialinei tvarkai ar įsitvirtinusiam ekonomikos modeliui parodos kuratoriai Rasa Žukienė ir Tomas Pabedinskas pasirinko kaip visus tris parodos autorius siejančią bei skirtingomis aplinkybėmis ir laikotarpiais aktualumo neprarandančią temą.

Dailininkas, muzikinės grupės „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“ (I.V.T.K.Y.G.Y.G.) narys Rimantas Šlipavičius-Šlipas pirmą kartą eksponuoja muzikos įrašų magnetinių juostų dėžutes, kurių dizainą jis kūrė nuo 8-ojo dešimtmečio. Sovietmečiu toks veiksmas reiškė ne tik aistringą domėjimąsi Vakarų kultūra, bet ir nepaklusimą politinei santvarkai, stipriai ribojusiai asmeninę ir kultūrinę laisvę. Parodoje taip pat pristatomi tuo pačiu laikotarpiu Rimanto Šlipavičiaus-Šlipo nutapyti paveikslai.

A. Kulikauskas su D. Ellis (nuotr. kairėje) ir E. Varkulevičiumi-Varkaliu

Fotografas Arūnas Kulikauskas parodos lankytojams suteikia dar vieną progą apžiūrėti jo objektus. Ant įvairių daiktų paviršiaus perkėlus polaroidines nuotraukas sukurti Arūno Kulikausko objektai alternatyvios Lietuvos fotografijos gerbėjų yra atpažįstami ir vertinami kaip ribas tarp kūrybos ir kasdienybės, tarp Lietuvos ir išeivijos meno ištrynusios kūrybos pavyzdžiai. Šis autorius žinomas kaip lyderis 9-ojo dešimtmečio avangardinės fotografijos krypties, kurios pasekėjai atsiribojo nuo Lietuvoje tuo metu vyravusios humanistinės fotografijos tradicijų.

Videomeno kūriniu šią parodą prasmingai papildo dailininkas Eugenijus Varkulevičius-Varkalis. Jo kūrinys „Charly Parker „The Bird““ (1999) parodo, kaip Lietuvos mene buvo peržengtos tapybos ribos ir kaip prasidėjo eksperimentai su Lietuvos mene tuomet buvusia nauja video medija. Avangardiniai kūrybiniai Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio eksperimentai radosi autoriui gyvenant užsienyje, Vakarų meno centruose – 1990–1994 m. Berlyne ir 1994–2005 m. Niujorke. Dar 10-ame dešimtmetyje jie buvo pademonstruoti Kaune.

Gyvendami Niujorke, Eugenijus Varkulevičius-Varkalis ir Arūnas Kulikauskas susipažino ir ilgai bendradarbiavo su filmininku ir poetu Jonu Meku, muziku Dalium Naujokaičiu, filmų kūrėju Julium Žižliausku-Ziz.

Šioje parodoje pristatomi trijų autorių darbai atskleidžia tai, kad nepaklūstant (nors nebūtinai aktyviai priešinantis) dominuojančiai tvarkai sukurti kūriniai gali įkūnyti bendresnes dalies visuomenės nuotaikas, vertybes bei lūkesčius. Tokiu būdu alternatyvios kultūros artefaktai įgyja simbolinę vertę. Jų poveikis nesiriboja vien meno lauku. Jie tampa atpažįstami ir prasmingi platesnei auditorijai, kitaip tariant – tampa įdomiais artefaktais arba „nepaklusnumo ikonomis“.

Menotyrininkai, parodos kuratoriai Rasa Žukienė, Tomas Pabedinskas.

Parodos plakato grafinį dizainą kūrė Naujųjų medijų meno studentė Urtė Serapinaitė, Facebook renginio viršelį – Kūrybinių industrijų studentė Simona Griniūtė.
---
Gegužės 11 d., 13:00 val. VDU kultūros dienų metu vyks KONFERENCIJA „Nepaklusnumo ikonos“, o nuo 18:00 val. – TURAS po parodą su kuratoriais.
Paroda galerijoje veiks iki gegužės 22 d.
Galerijos darbo laikas: I–V, 10.00–18.00 val.

Nuotraukos - Oksanos Judakovos.

Šaltinis: https://www.facebook.com/events/168884559380907

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau