2024 m. sausio 18 d. Ukmergės kraštotyros muziejuje įvyko fotografijų albumo „Daugiakultūrė Ukmergės istorija fotografijose“ pristatymas ir šio leidinio fotografijų parodos atidarymas.

Renginio metu muziejaus direktorė Violeta Reipaitė pasveikino muziejaus darbuotojus, kurių dėka buvo parengtas ir išleistas naujas muziejaus leidinys bei atskleidė, kad šie metai muziejui ypatingi, nes visus metus minėsime muziejaus 80-tą gimtadienį su įvairiais renginiais. Pirmasis šios šventės renginys – naujo muziejaus leidinio pristatymas ir parodos atidarymas. Renginio dalyvius ir knygos autorius pasveikino Ukmergės administracijos direktorė Inga Pračkailė bei Ukmergės švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Indrė Kižienė. Leidinio sudarytojai – muziejininkė Vaida Noreikienė dalijosi mintimis apie daugiakultūrę Ukmergę ir pristatė naują knygą, o vyr. muziejininkas Vladas Kovarskas papasakojo apie parodoje eksponuojamas fotografijas ir atskleidė atskirų objektų istoriją. Renginio metu istorikas Raimondas Ramanauskas skaitė pranešimą apie tautinių ir religinių bendruomenių istoriją Ukmergėje. Į renginį susirinko gausus svečių būrys, todėl galima pasidžiaugti, kad mūsų miesto istorija svarbi ir įdomi daugeliui miesto gyventojų.

Leidinyje „Daugiakultūrė Ukmergės istorija fotografijose“ publikuojamos 60 istorinių ir 60 šiuolaikinių fotografijų. Dabartinius vaizdus užfiksavo ukmergiškis fotografas Justas Strioga ir muziejininkė Eglė Butkutė. Istorinės miesto erdvių ir pastatų nuotraukos – iš Ukmergės kraštotyros muziejaus, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių bei privačių asmenų kolekcijų, kurios apima XIX a. pab.–XX a. 6 deš. laikotarpį. Šalia kiekvienos fotografijos pateikti aprašymai lietuvių ir anglų kalbomis, kurie supažindina su įvairiais visuomeninės, religinės ir gyvenamosios paskirties objektais, miesto erdvėmis bei pristato dabartinę jų paskirtį. Leidinyje „Daugiakultūrė Ukmergės istorija fotografijose“ atskleidžiami Ukmergės istorijos fragmentai, kurie liudija apie turtingą ir įvairialypį miesto gyvenimą.

Leidinį parengė Ukmergės kraštotyros muziejus, jo leidimą parėmė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Ukmergės rajono savivaldybė. Leidinys išleistas 400 egz. tiražu.

Parodoje publikuojamos 36 istorinės miesto erdvių ir pastatų nuotraukos bei 36 šiandieniniai vaizdai, kurie leidžia pažvelgti į Ukmergės miesto kraštovaizdį ir architektūrą bei palyginti praeitį su dabartimi. Paroda veiks iki 2024 m. balandžio 8 dienos.

Fotografijos - Andriaus Vyšniausko

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau