"Vilkamirgės" galerija pristato šiuolaikinio meno instaliaciją senajame Ukmergės (nebe) knygyne.

„Ukmergės Senasis knygynas“ (tai pavadinimas) pačiame miesto centre, Kęstučio aikštėje tiesiai priešais savivaldybę ir Liudo Truikio projektuotą obeliską Lituania Restituta veikė gal visą šimtą metų, su juo užaugo ne viena ukmergiškių karta. Visą laiką buvęs valstybiniu, prieš dvidešimt metų jis buvo privatizuotas. Pastaraisiais metais knygynas sunkiai vertėsi, o pandemijos laikotarpis jam buvo lemtingas – 2022-ųjų balandį knygynas paskelbė užsidarantis. Kol kas dar nėra aiškus jo likimas. Mieste sklando įvairios kalbos ir svarstymai, kas turėtų čia įsikurti. Tai ideali vieta tiek komercinei, tiek kultūrinei veiklai.

„Vilkamirgės“ galerija pasiūlė pasinaudoti situacija ir neveikiančiame knygyne rodyti šiuolaikinio meno parodas. Pasiūlymą knygyne surengti pirmąją instaliaciją priėmė vilnietis menininkas Vladimiras Mackevičius. Taip gimė šis projektas, kuris, galima sakyti, yra padėjimas kultūra įkrautai knygyno erdvei išgyventi virsmo (baigties ir prisikėlimo) laikotarpį.

Tarptautinėje meno erdvėje dirbančio vilniečio menininko V. Mackevičiaus paroda-instaliacija „WARning“ senajame Ukmergės knygyne veikia nuo rugpjūčio galo. Per du vitrininius uždaryto knygyno langus instaliacija puikiai matoma iš lauko visą parą (naktį automatiškai įsijungia apšvietimas). Dieną pro šalį su reikalais skubantis ar vakare išėjęs pasivaikščioti žmogus netikėtai gauna progą patirti šiuolaikinio meno poveikį.

Savo instaliacija V. Mackevičius metaforiškai analizuoja spąstų sąvoką ir kliūtis, su kuriomis žmogus susiduria siekdamas neprarasti žmogiškumo. Projektas „WARning“ yra apie TAIKĄ, apie harmoningą buvimą su savimi ir aplinka. Bet tai ir perspėjimas apie pusiausvyros praradimą. Karas ir įspėjimas – toks žodžio ir parodos pavadinimo junginys, atkreipiantis dėmesį į tai, kaip greitai pasaulis gali prarasti brangiausią dalyką – taiką.

Vladimiras Mackevičius yra aktualijų menininkas. Jo laikas – dabartis, veiksmai ir išgyvenimai vykstantys šalia, visuomet esamajame laike. Menininkas lyg “karštų taškų” korespondentas visuomet veržiasi į pirmąsias stebėtojo gretas. Antimilitaristinė  politinių manipuliacijų tema jo kūryboje užima itin svarbią vietą.

Menininko kūryba prisotinta filosofinių svarstymų, dabarties refleksijų bei ironiško požiūrio į gyvenimo detales. Šiuo metu V. Mackevičius savo kūryboje daugiausia dėmesio skiria “readymade” technikoms, gilinasi į žmogaus psichologijos aspektus sparčiai besikeičiančioje aplinkoje. Parodoje pristatomi kūriniai atspindi vis didėjantį žmogaus ryšį su skaitmeniniu pasauliu, kuriame jausmai kuriami dirbtinai ir juose lengva pasiklysti, kuris atitolina žmogų nuo jo paties. Informacijos gausa ar net perdozavimas, pasirinkimo platybės dar labiau apsunkina ir taip pasimetusio šiuolaikinio žmogaus gyvenimą.

V. Mackevičius yra surengęs daugiau kaip 25 personalines parodas Vilniuje, Berlyne, Barselonoje, Kijeve, Batumyje ir kt. Autoriaus kūrinių yra Lietuvos, Ispanijos, Maltos, Norvegijos, Sakartvelo meno kolekcijose bei muziejų saugyklose.

*
Ir pabaigai.

Tai nebuvo tyčia pasirinkta strategija, o tiesiog taip gavosi – nei šalies, nei vietos spaudoje, nei socialiniuose tinkluose iki šiol nebuvo paviešinta informacija apie šią parodą. Todėl argi ne nuostabu, kad neužilgo po to, kai paroda buvo parengta, didžiausią ukmergiškių ratą vienijančioje Facebook grupėje viena moteris pasiteiravo: „Gal kas ką žinote apie Vladimiro Mackevičiaus parodą “WARning” senajame knygyne?“ (2023.09.10)...

Kuratorius A. Kulikauskas
Instaliacija finansuota rajono savivaldybės ir įgyvendinta VšĮ „OirA Artless“
Instaliacija veiks iki metų galo.

Nuotraukos - autorės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau